Hlavní obsah

Měli by mi dát medaili, řekl vězeň obžalovaný ze vzpoury ve věznici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Případem podněcování ke vzpouře ve věznici v Bělušicích se v úterý začal zabývat mostecký okresní soud. Z organizování loňských nepokojů ve věznici s ostrahou viní obžaloba Tomáše Opelta, který je nyní již na svobodě. Druhým obžalovaným stále ve výkonu trestu je Josef Lukáč, který měl podle žalobce svým chováním strhnout ostatní vězně k nekázni. Oba muži vinu odmítají.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Tomáš Opelt před soudní síní.

Článek

Protestů se na sklonku loňského října účastnilo nejprve 200 vězňů, druhý den se k nim připojily další dvě stovky. Policie tehdy zavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice a nepouštěla do obce nikoho kromě místních a dozorců z věznice. Oba muži podle policistů v areálu věznice porušili základní povinnosti, které jim ukládá zákon o výkonu trestu odnětí svobody. Vězni jsou s povinnostmi seznamováni při nástupu do výkonu trestu.

Žalobkyně poslala kvůli vzpouře k soudu dva vězně z Bělušic

Krimi

Údajný iniciátor vzpoury pětačtyřicetiletý Opelt před soudem trval na své verzi, že to byl právě on, kdo ostatní vězně od nepokojů odrazoval. Tvrdil, že jako ve věznici uznávaná autorita měl zásadní podíl na tom, že se situace nedostala mimo kontrolu. „Měli by mi dát medaili za to, co jsem pro tu věznici udělal," řekl Opelt během chaotické a emoční výpovědi.

Spor podle něj začal, když šlo několik vězňů do jídelny. Odsouzení z jiného oddílu je prý začali nabádat, aby tak nečinili, protože před nimi v jídelně jedl někdo nakažený koronavirem. Vězni se proto podle něj odmítali v jídelně navečeřet. „Chtěli jídlo přinést na cely, přitom řvali na dozorce. Potom přišli za mnou, co mají jako dělat. Já jim řekl, že do vzpoury nejdu a ať to taky nedělají,“ zdůraznil obžalovaný.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Josef Lukáč si před fotografy zakrýval tvář.

Rebelii ten den prý osobně zabránil tím, že spolu s dozorci a vychovateli obcházeli jednotlivé oddíly, mluvili s vězni a situaci uklidňovali. Podle obžaloby ale Opelt naopak vězně k nepokojům vyzýval a dával jim pokyny, co mají dělat.

Druhý den po večeři se podle něj situace opakovala, záhy se ale stala nekontrolovatelnou. Vězni řvali, rozbíjeli a pálili různé věci. Osobně prý už nemohl vzpouře zabránit. Z jejího iniciování obvinil konkrétního vězně, kterého ve výpovědi opakovaně označil za největší zlo, co kdy poznal. Vedení věznice i vězeňské služby mu podle jeho slov po incidentu, který zklidnila až přivolaná zásahová jednotka, osobně poděkovalo a pochválilo.

Čtyřiatřicetiletý Lukáč se před soudem přiznal, že kopl do mříží a byl vulgární vůči dozorcům. „Jestli jsem tím měl bouřit nějak vězně, tak to nevím," uvedl. Za nevhodné chování dostal kázeňský trest, nějaký čas strávil v izolaci. Také on připustil, že důvodem nepokojů byla obava z nakažení se koronavirem, který údajně měl jeden z odsouzených.

Obžaloba viní oba muže ze zločinu vzpoura vězňů, za kterou jim hrozí až desetileté vězení. Navíc jim připisuje značnou škodu, vězeňská služba vyčíslila škodu na více než 1,5 milionu korun. Krajská policie na zhruba 55 tisíc.

Hlavní líčení bude pokračovat na začátku března výpověďmi svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám