Hlavní obsah

Měl známého umlátit kladivem, u soudu tvrdil, že je nevinen

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Před senátem královéhradeckého soudu stanul v pondělí osmatřicetiletý Petr David Hofman, kterého obžaloba viní z vraždy sedmapadesátiletého muže. Toho měl Hofman loni v dubnu umlátit kladivem v České Skalici. Obžalovaný u soudu tvrdil, že je nevinen, a co se v osudnou noc stalo, si nepamatuje.

Foto: René Chvalina, Právo

Petra Davida Hofmana přivedla k soudu eskorta z vazební věznice

Článek

Na lavici obžalovaných měl usednout i dvaačtyřicetiletý Miroslav Smoľak, který je obviněn z nepřekažení trestného činu. Ten se však z neznámých důvodů k soudu nedostavil. Hofmanovi za vraždu hrozí až osmnáct let za mřížemi, Smoľakovi tři roky.

Nezaměstnaní kamarádi bez domova Hofman i Smoľak většinu času trávili konzumací alkoholu. V osudný den v polovině dubna loňského roku popíjeli levné víno na náměstí v České Skalici společně s poškozeným mužem, u kterého často přespávali. Večer se pak přesunuli do jeho domu, kde pokračovali v bujaré konzumaci alkoholu. V domě však mělo později dojít k hádce a Hofman měl na majitele zaútočit pěstmi a následně ho ubít kladivem.

„V úmyslu ho usmrtit napadl poškozeného, který opilý ležel na lůžku, tak, že ho nejprve bil rukama a poté ho nejméně třikrát velkou silou udeřil do hlavy kladivem. Způsobil mu tím rozsáhlé traumatické poranění hlavy s otokem mozku, které si vyžádalo urgentní operační zákrok,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Milan Vacek. Po několika dnech však napadený muž na následky těžkých zranění v nemocnici zemřel.

Přítelkyně, s kterou jsme u něj spali, mi ráno řekla, že je nějaký divný, teče z něj krev a divně chrčí.
Obžalovaný

„Jsem nevinný,“ suše před soudem konstatoval obviněný Hofman, který v přípravném řízení tvrdil, že si na osudnou noc vůbec nepamatuje. „Nikdy jsem ho fyzicky nenapadl,“ uvedl obžalovaný muž, který už však v minulosti byl třikrát stíhán za násilnou trestnou činnost.

„Večer jsem slyšel, jak se Smoľak s poškozeným hádají o víno,“ tvrdil Hofman. O tom, že není něco v pořádku, se měl dozvědět druhý den ráno, když se u poškozeného probudil.

„Přítelkyně, s kterou jsme u něj spali, mi ráno řekla, že je nějaký divný, teče z něj krev a divně chrčí,“ uvedl u soudu Hofman s tím, že mívá po pití alkoholu okno.

Kamarád slíbil, že nic neprozradí 

Poté prý sám šel zavolat záchranku a zraněného muže začal resuscitovat. Hofman také uvedl, že do domu mohl v noci přijít kdokoli, že zchátralý objekt nemá ani zámek. Podle něj poškozeného před tím už někdo neznámý v několika případech napadl.

Zcela opačnou verzi předložil v přípravném řízení kriminalistům Smoľak. „Když jsme večer dorazili, hned jsem usnul v křesle a do rána jsem spal. V noci mě nic neprobudilo, měl jsem v sobě dva litry vína. Ráno mi Petr řekl, že to v noci přehnal, a kdyby na mě někdo tlačil, tak mám držet hubu. To jsem mu taky slíbil,“ vyložil svou verzi obžalovaný Smoľak.

Podle státního zástupce Milana Vacka stojí obžaloba proti Hofmanovi na nalezených důkazech a výpovědích klíčové svědkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám