Hlavní obsah

Měl živý sen a k nehodě na Benešovsku svolal záchranné složky. Vyvázl bez trestu

– Benešov

Bez trestu vyvázl muž, který na jaře zalarmoval hasiče, záchranáře i policisty kvůli vážné nehodě na Benešovsku. Kamion tam podle jeho slov měl vjet do davu lidí. Následně ale uvedl, že se mu zdál příliš živý sen. Muž se nedopustil přestupku ani trestného činu, řekla na dotaz Novinek mluvčí policie Eva Stulíková.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasičské operační středisko. Ilustrační foto

Článek

Policie případ prověřila a následně předala k vyřízení Českému telekomunikačnímu úřadu, který mohl muži uložit až 200 tisíc korun pokuty za zneužití tísňové linky. Ten však v červenci rozhodl trochu jinak.

„Úřad věc dle zákona o přestupcích odložil, neboť došlé oznámení neodůvodnilo zahájit řízení o přestupku nebo předání věci. Tím, že tento muž uskutečnil pouze jeden telefonát na tísňovou linku, nenaplnil skutkovou podstatu přestupku zneužití tísňové linky,“ informovala Stulíková.

Aby mohl být volající uznán vinným, musel by podle ní uskutečnit telefonát opakovaně. Protože nebyl uznán vinným, nebudou po něm vymáhány ani náklady na výjezd.

Událost se odehrála o jedné květnové sobotě, kdy muž z Českobudějovicka vytočil tísňovou linku a oznámil, že v obci Miličín na Benešovsku, kterou projížděl, najel kamion do davu lidí a dalšího auta. Podle něj měly být nejméně dvě osoby zraněné. Záchranáři tam poslali nejen sanitky, ale v pohotovosti byl i vrtulník. K nehodě spěchali také hasiči a policisté.

„Svědek, který nehodu nahlásil, byl opakovaně kontaktován dispečerem, až telefon přijal. Operátorovi pak oznámil, že měl jen velmi živý zlý sen,“ řekla tehdy mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám