Hlavní obsah

Mé chování bylo nevhodné a naivní, řekl soudce Elischer. Jeho řeč má 120 stran

Praha

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer, který je obžalován z korupce, v úterý u soudu přiznal morální odpovědnost za situaci, v níž se ocitl. Připustil, že by u něj mohla připadat v úvahu i odpovědnost kárná, odmítl ale odpovědnost z trestněprávního hlediska. V úvodu závěrečné řeči zopakoval, že v souvislosti se svým rozhodováním nikdy od nikoho nepřijal nabídku úplatku a že nikdy nepřekročil svou pravomoc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Elischer opouští vazební věznici

Článek

Elischer čelí od roku 2017 obvinění, že dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyena Quoc Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům údajně zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“. Ke stěžejním důkazům obžaloby patří odposlechy.

Státní zástupce žádá pro soudce Elischera 11 let vězení za braní úplatků

Krimi

Ze své závěrečné řeči v úterý Elischer stihl u pražského městského soudu přednést jen malou část. Předeslal, že si připravil zhruba 120 stran textu. K ohrádce pro řečníky si přinesl notebook s příslušným dokumentem a sdělil, že své vyjádření bude vzhledem k rozsahu spíše číst než přednášet spatra. Opakovaně zmínil své rétorské schopnosti i vzdělání.

„Cítím se nevinen a také jsem nevinen,“ zdůraznil. „Vždy jsem rozhodoval v souladu se zákonem, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, nikdy jsem nebyl nikým ovlivněn,“ uvedl jedenašedesátiletý muž, který od svého obvinění nemůže soudit a pobírá poloviční plat.

„Přesto cítím odpovědnost za situaci, ve které jsem se ocitl. Způsobil jsem ji svým nevhodným a do jisté míry naivním chováním, když jsem se s panem Hungem bavil o trestních věcech. (...) Byl jsem asi naivní, příliš otevřený v komunikaci, ale nikdy jsem se nezpronevěřil svému slibu,“ pokračoval.

Obžalovaný soudce Elischer podal trestní oznámení na senát, který ho soudí

Krimi

Důkazy, které nashromáždila obžaloba, odmítl. Upozornil, že jeho kancelář v budově vrchního soudu rok sledovala policie přes kamery a mikrofon a že stejně tak odposlouchávala jeho i Hungovy telefonické hovory. „Přesto není zachycené žádné předání peněz mezi panem Hungem a mnou. Nikdy jsme s panem Hungem nepoužívali žádnou kódovanou řeč, hovořili jsme vždy otevřeně,“ doplnil.

11 let vězení?

Poté zkritizoval své vyšetřovatele, soudkyni a také státního zástupce, kterého přirovnal ke komunistickému prokurátorovi Josefu Urválkovi. „Co si mám myslet o soudním senátu, který mě nezákonně vzal do vazby? (...) O soudkyni, která si vypomáhá nepravdou, jenom aby mohla rozhodnout podle svého?“ ptal se. Připomněl, že v trestní justici působí od roku 1984.

Elischer je vedle zneužití pravomoci a přijímání úplatků obžalován také z neoprávněného přístupu do počítačového systému a z nadržování. Státní zástupce žádá pro něj i pro Hunga 11 let vězení. Elischerovi dále navrhl půlmilionový peněžitý trest a Hungovi desetileté vyhoštění z Česka.

Soud kauzu projednává od roku 2019, termíny hlavního líčení musel několikrát rušit. Mimo jiné i tehdy, když Elischer vzkázal, že je v pracovní neschopnosti, v karanténě nebo že trpí postcovidovým syndromem. Obžalovaný také trval na velmi podrobném dokazování. V přednesu své závěrečné řeči bude pokračovat 23. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám