Hlavní obsah

Matku i syna bila. Zakázala mu i slavit Vánoce

Právo, Petr Kozelka

Dlouhých pět let musel snášet od matky bití a vulgarity školák z Brna. Navíc musel přihlížet tomu, jak matka útočí i na jeho babičku. Týrání vyvrcholilo v prosinci před dvěma lety, kdy opilá matka dokonce zakázala synovi slavit Vánoce.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Městský soud v Brně

Článek

Brněnský městský soud ženu za týrání a ohrožování výchovy potrestal třemi roky vězení s odkladem na pět let. Je s podivem, že na rodinu měla dohlížet sociálka, která si ale ničeho po celou dobu nevšimla.

Žena se po rozvodu nastěhovala se synem do brněnského bytu své matky. Ta byla přitom tak laskavá, že dceři byt darovala s tím, že si v něm nechá jednu místnost. Ovšem soužití mělo k idyle daleko.

Když se totiž žena napila, začala být agresivní na syna, věkem školáka na prvním stupni. Ten byl nakonec takřka každý den bit.

Když byla mamka opilá, nebylo to hezký.
syn odsouzené

Násilnice nešetřila ani vlastní matku, na jejíchž bedrech byla přitom péče o domácnost i vnuka. „Plivala po ní, kopala ji, tahala za vlasy, strkala jí koště do obličeje, stříkala na ni čisticí prostředky, vyhazovala ji z bytu, opakovaně ji udeřila do obličeje,“ popsal soud s tím, že všemu byl přítomen i chlapec, který se snažil babičku bránit.

„Babičku mám rád“

„Babičku mám rád, mamku nevím. Mamka pije skoro každý den, nejvíc o sobotách a nedělích. Když pracovala, moc nepila. Jak odešla z práce, pila pořád. Na mamce poznám, že je opilá, tak, že když byla střízlivá, dřív vstávala, měla jinačí hlas, byla víc upravená, byla hodná. Když byla opilá, nebylo to hezký,“ popsal chlapec.

„Jednalo se o křik, vyhazování z bytu, byla velmi hrubá, nazývala mě bábou, říkala, abych se sbalila a okamžitě vypadla. Neměla jsem však kam jít. Strkala mi do obličeje smeták obrácenou stranou, plivala po mě,“ svěřila se babička.

Matka podle obžaloby týrala svá batolata, nechala je brát i drogy. Hrozí jí až 12 let

Krimi

Vše vyvrcholilo před dvěma lety na Vánoce. „Dcera čtrnáct dní proležela, pila a zakázala je slavit. Sice nazdobila stromeček, ale na Štědrý den nevylezla z postele a říkala, že nic dělat nebude. V mezičase, když spala, udělala jsem večeři a vnuk si našel dárky ve skříni,“ popsala babička.

„Na Vánoce mamka nechtěla nechat udělat babičku kapra. Babička ho udělala, ale mamka za to, že v kuchyni babička vaří, chtěla peníze. Peníze jí nedala, pak udělala kapra i salát, protože mamka tvrdě usnula,“ popsal hoch.

Týrání popírá

V lednu 2019 nakonec v bytě konečně zasáhla policie a soud ženu z bytu vykázal. Před soudem pak tvrdila, že se nic nedělo. „Matku jsem netýrala, spíše docházelo k potyčkám a žduchání, kdy matka začala první, já se pouze bránila. Syna jsem také netýrala, v životě jsem ho nebila. Facku jsem mu dala, normální výchovnou,“ hájila se žena.

Hoch se začal vlivem atmosféry v rodině horšit i ve škole. Učitelky si stěžovaly, že je nepřipravený, drzý, dokonce napadl spolužačku. Nic z toho sociál­ku nevedlo k větší aktivitě. „Při návštěvách jsme nezaznamenali, že by obžalovaná byla pod vlivem alkoholu. Občas bylo v bytě něco rozbité. Modřin jsem si na chlapci nevšimla, na nic si nestěžoval,“ tvrdila u soudu pracovnice sociálky.

Batole pálil žehličkou, kousal ho a brutálně mlátil. Za utýrání k smrti dostal 22 let

Krimi

Podle znalců přitom hochovy zážitky vedou k silně zatěžujícím a traumatizujícím mechanismům. „Má zkušenosti a znalosti, které nepatří do běžného okruhu zkušeností a znalostí dětí jeho věku a mohou být s vysokou pravděpodobností pro jeho psychiku a další vývoj poškozující,“ řekl znalec.

Ženě hrozilo až osm let, soudkyně Veronika Doleželová ale sáhla jen k podmínce.

„Obžalovaná se omluvila, uvedla, že byla ze všeho nešťastná, nedělala to úmyslně, ale v důsledku alkoholu. Tomuto vyjádření soud absolutně neuvěřil, když v rámci závěrečné řeči se opět vrátila ke svému postoji, že za nic nemůže, viní alkohol, svou matku, že se neodstěhovala, svého bývalého muže, že se jí mstí, její sestra a teta si měly nastudovat, jak mají vypovídat,“ prohlásila soudkyně.

„Permanentně staví své zájmy a potřeby zcela sobecky nejvýše, i v rámci závěrečné řeči zcela bezostyšně uvedla, že měla její matka, která jí darovala byt 4+1, jít do domova důchodců. V podstatě neustále lituje jen sama sebe,“ dodala soudkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám