Hlavní obsah

Manžela ústavní soudkyně stíhá policie, opilý řídil její služební auto

Právo, Patrik Biskup

Až rok vězení hrozí Aleši Teršovi, který řídil opilý služební vozidlo své manželky, ústavní soudkyně Vlasty Formánkové. Osmapadesátiletému učiteli hudby policisté tento týden sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stěžejním důkazem je výsledek krevní zkoušky, podle které kolovalo v těle řidiče 1,77 promile alkoholu. Případ bude projednán ve zkráceném trestním řízení.

Policejní hlídka stavěla Terše v Červeném Poříčí na Klatovsku ve čtvrtek 17. listopadu po deváté ráno. Upoutal ji tím, že při jízdě telefonoval. V rámci kontroly u něho policisté provedli dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem. Dále zjistili, že vozidlo patří Ústavnímu soudu (ÚS) a má ho přiděleno soudkyně Vlasta Formánková.

Proto ji strážci zákona ihned kontaktovali a požadovali vysvětlení. Ta měla uvést, že auto nechala u Kdyně na Domažlicku a manželovi zavolala, aby jí ho přivezl do Plzně. Údajně tvrdila, že o tom, v jakém stavu manžel je, neměla ani tušení. Když ho o převoz auta žádala, prý se jí jevil v telefonu normálně.

Terš: Pravda to je, no a co jako?

Formánková na dotaz Práva sdělila, že zákon jí umožňuje služební vozidlo využívat i k soukromým účelům. „Mohu ho používat kdykoliv a jakkoliv,“ dodala. Sám Terš vinu přiznal, nicméně proč usedl opilý za volant, nekomentoval.

"Pravda to je, no a co jako? Já jsem vezl auto manželce do Plzně, to je všechno. Na shledanou,“ řekl Právu a zavěsil telefon.

Formánkové ze strany zaměstnavatele žádný postih nehrozí. Mluvčí ÚS Jana Pelcová Právu sdělila, že v souvislosti s tímto případem nepřijal ÚS žádná opatření.

„Nedošlo ke škodné události a nebyly porušeny žádné předpisy upravující provoz služebního vozidla. To mohou ústavní soudci ze zákona používat i k soukromým účelům, přičemž proto nejsou stanoveny žádné regule. Takže možnost řízení služebního vozidla třetí osobou není apriorně vyloučena,“ prohlásila Pelcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám