Hlavní obsah

Majitelka lesa dala souhlas s těžbou, tvrdila firma. Žena je 35 let po smrti

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sušice

Letos na jaře požádala společnost Kralovická lesní o povolení těžby dřeva v soukromém lese v podhůří Šumavy poblíž Velhartic. Na Městský úřad v Sušici předložila plnou moc datovanou 27. února 2015 a podepsanou spoluvlastníkem pozemku Alžbětou Holubovou (nar. 1910), podle níž žena se zamýšleným kácením stromů souhlasí. Právo ale zjistilo, že nic takového podepsat nemohla, protože už je 35 let po smrti.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zemřela v 70 letech v zahraničí a v dědickém řízení se zřejmě na její pozemky v Čechách zapomnělo.

V době, kdy se firma na úřadě oháněla plnou mocí Holubové, ji vedl žatecký podnikatel Josef Beneš (42). „Nějaká žádost se souhlasem se na úřad posílala, ale to bych se musel podívat a dohledat ty věci. Já toho mám teď hrozně moc. Ale nic špatného jsem neudělal, to vím určitě,“ reagoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle údajů z obchodního rejstříku převedl v polovině června firmu Kralovická lesní na 19letého Davida Langera z Bíliny. Stejný mladík figuruje od loňského prosince také jako jednatel společnosti R.O.M.A. Trade, kterou vlastnil někdejší teplický policista Roman Majerník.

Zadlužený podnikatel

Toho soudí společně s dalšími dvěma bývalými kolegy z hospodářské kriminálky Adamem Řebíčkem (bratr exministra dopravy – pozn. red.) a Radkem Turišinem, kteří měli podle obžaloby poskytovat podnikatelům za úplatu informace a nabízet zastavení vyšetřovaných kauz.

Beneš je podle zjištění Práva zadlužený až po uši. Z insolvenčního řízení vedeného u Krajského soudu v Ústí nad Labem vyplývá, že jde o částku bezmála 2,5 miliónu korun.

„Můj finanční příjem nedosahuje takové výše, abych mohl řádně plnit závazky vůči věřitelům. Chtěl bych dostát životní situace, kdy nebudu mít obavy z příchodu exekutorů a budu žít nezadluženým životem přes velké ponaučení pro mě z této nepříznivé životní situace,“ napsal Beneš v návrhu soudu na oddlužení, který je součástí insolvence.

Pozemek u Velhartic, na kterém chtěl Beneš kácet, má rozlohu přibližně 10 tisíc čtverečních metrů. V katastru nemovitostí Holubová figuruje jako poloviční vlastník a u jejího jména je uvedeno trvalé bydliště Třídvoří-Dlouhý Újezd na Tachovsku.

Odešla do Brazílie

Jeho starosta Miroslav Křížek uvedl, že žena v obci nebydlí už desítky roků. „Dohledal jsem, že odešla s manželem a synem asi před čtyřiceti lety. Kam, to nevím,“ doplnil.

Podle informací Práva rodina tehdy zamířila do Jižní Ameriky. Z podkladů, které má Právo k dispozici, zemřela v roce 1979 v nemocnici Souza Aguiar v Rio de Janeiru v Brazílii.

Právo dále zjistilo, že společnost Kralovická lesní byla v minulosti personálně propojena se spolkem Envi institute, jenž spolu s Holubovou pozemek vlastní. Předseda spolku Vít Popp dokonce jeden čas figuroval jako její jednatel. „Kralovická lesní šla od jisté doby úplně mimo nás,“ reagovala zástupkyně spolku. K těžbě dřeva sdělila, že spolek jako jejich spoluvlastník nikomu žádný souhlas nedal. „Pokud se někdo o něco takového snažil, tak nás obešel,“ tvrdila.

O smrti Holubové prý spolek informace měl. „Myslím si, že to věděl i pan Beneš,“ dodala.

Existenci žádosti o povolení těžby dřeva doložené plnou mocí s podpisem Holubové potvrdil Právu Petr Kolář ze Státní správy lesů v Sušici. „Les vykácen nebyl, nedali jsme k tomu souhlas,“ prohlásil. Že Holubová už dlouhou dobu nežije, podle svých slov ví, ale blíže se k tomu nechtěl vyjadřovat s tím, že záležitost už vyšetřuje policie.

„V dědickém řízení po smrti paní v cizině se zřejmě na tyto její pozemky zapomnělo. Pokud je mi známo, tak se už našli její potomci a bude zahájeno nové dědické řízení,“ uzavřel Kolář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám