Hlavní obsah

Majitelce otrávených psů ze Štarnova odebrali veterináři i zbylá zvířata

Právo, Miroslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Kontroverzní chovatelka Zdeňka Grohmanová ze Štarnova na Olomoucku, která byla majitelkou sedmadvaceti otrávených psů, jejichž těla byla v druhé polovině srpna nalezena v křoví u polní cesty poblíž Bohuňovic, přišla o zbylých padesát psů.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Odchycení psi chovatelky ze Štarnova byli převáženi do útulků v klecích.

Článek

Stalo se tak na základě rozhodnutí radnice ve Šternberku, která vyhověla návrhu veterinářů. Hlavním důvodem byly nevyhovující životní podmínky zvířat, která navíc neměla potřebnou péči. „Lze říci, že psi způsobem života týrali sami sebe,“ uvedl Jiří Zubal z Krajské veterinární správy v Olomouci.

Paní Grohmanová odběru psů jen tiše přihlížela, občas i vypomohla s jejich nakládáním do klecí. „Na jedné straně jsem ráda, že se o ně někdo postará, ale na druhou stranu jsem na mrtvici, protože jsem je všechny měla ráda,“ svěřila se chovatelka.

Již ve čtvrtek bylo z jejího domu podle vedoucího odboru životního prostředí šternberské radnice Miroslava Kluky odvezeno do útulku ve Štarnově jedenáct psů a šest štěňat. Devět psů bylo už v závěru srpna převezeno do útulku v Olomouci.

Samotný odchyt zbývajících padesáti psů se obešel bez komplikací.foto: Právo/Miroslav Hradil

V pátek veterináři odchytili na dvoře a v domě Grohmanové dalších zhruba pět desítek psů. Akce probíhala za asistence policie. Psi byli převezeni do útulků v Olomouci, ve Šternberku a v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku.

Majitelka mrtvých psů: zabil je místostarosta. Zdroj: TV Prima

Veterinář potvrdili, že desítky psů na Olomoucku někdo otrávil. Zdroj: TV Prima

Chov psů nebyl obvyklý

„Ideální by bylo, kdyby se zvířata dostala co nejdříve z útulků k novým majitelům, aby netrpěla. Už samotný odchyt pro ně byl stresující a jen těžko si také budou na život v útulcích zvykat, vzhledem ke způsobu života, na který byli zvyklí,“ řekla Právu Alena Věžníková z pražské Nadace na ochranu zvířat, která na místě přihlížela odběru zvířat. Chov takového počtu psů je podle ní naprosto neobvyklý. „S obdobným kontroverzním případem jsme se dříve setkali jen v Jarošově nad Nežárkou,“ dodala Věžníková.

Psi paní Grohmanové byli v minulých několika letech častým terčem stížností místních obyvatel, kterým vadil zejména hluk a zápach. Zadávili ve vsi také několik slepic.Chovatelka tvrdí, že za smrtí otrávených psů je místostarosta Štarnova Stanislav Nykl (nez.), který měl ještě s jedním místním mužem přivézt granule, které měla Grohmanová psům dát.

Následně pak prý oba muži mrtvé psy, nalezené později v Buhuňovicích, odvezli. Takové nařčení místostarosta odmítá. „To, co paní Grohmanová, říká, není pravda. Žádné granule jsem jí nedal, natož pak jed. To bych v životě neudělal,“ řekl již dříve Právu Nykl.

Odebrání psů chovatelce vedení Štarnova přivítalo. „Vítáme jej a myslím si, že se ulehčí hlavně lidem v sousedství. Do budoucna jsem však spíše skeptická. Nikdo totiž nemůže zabránit opakování situace, pokud si sama paní Grohmanová neuvědomí, že takto nelze obtěžovat okolí,“ poznamenala starostka Štarnova Daniela Dvorská (ODS). Případem otrávených zvířat se i nadále zabývá policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám