Hlavní obsah

Lživé obvinění ze sexu s dětmi je trestný čin, rozhodl Nejvyšší soud

Právo, Patrik Biskup

Lživé nařčení ze sexuálního zneužívání dětí je dehonestací slušného občana. A pokud se tím zjevně snaží někdo někoho dostat do nepříjemností, je takové jednání trestným činem. Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně (NS), který zrušil osvobozující verdikt Krajského soudu v Plzni (KS) v případu muže z Klatovska obžalovaného z křivého obvinění sexuálního charakteru.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spočívalo v tom, že 42letý muž adresoval dvěma soudům podání, ve kterých obvinil advokáta své bývalé družky ze sexuálních deliktů páchaných na nezletilých dětech, které zastupoval v opatrovnických řízeních.

Okresní soud v Klatovech muže v dubnu loňského roku uznal vinným z přečinu křivého obvinění a uložil mu tři měsíce vězení s podmíněným odkladem na rok. Krajský soud však o tři měsíce později v odvolacím řízení dospěl k závěru, že žalovaný skutek není trestným činem, a případ postoupil k vyřízení přestupkové komisi.

„Obviněný nezmínil žádné konkrétní skutečnosti, které by svědčily o tom, že poškozený páchal trestnou činnost sexuálního charakteru,“ stojí v odůvodnění rozsudku KS.

„Snad to bylo naposledy“

„Jeho chování vybočovalo z běžných norem společenského chování, bylo nežádoucí a k poškozenému urážlivé. Mohlo by tak být posouzeno jako přestupek,“ píše se v odůvodnění. Proti tomu se ohradil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Lživá obvinění se týkala spáchání těch nejzávažnějších a pro společnost nejodpudivějších trestných činů. Takové nařčení bylo dostatečně konkrétní, neboť poškozený byl obviněn jednak z pohlavního zneužívání vlastní dcery a dále ze sexuálních útoků vůči nezletilým dětem, které zastupoval před soudem,“ argumentoval Zeman v podaném dovolání. A Nejvyšší soud mu dal za pravdu.

„Je nepochybné, že se obviněný svými zjevně nepravdivými podáními snažil dosáhnout trestního stíhání poškozeného, čímž byla dotčena jeho čest a dobrá pověst, jeho rodinné vztahy a také profesní čest, neboť je znám jako advokát,“ vyslovil se Nejvyšší soud.

„Obviněný si byl bezpochyby vědom závažnosti svého lživého tvrzení, když navrhoval soudu, aby předběžným opatřením zakázal jakékoliv kontakty poškozeného s nezletilými účastníky soudních řízení a uložil mu vazební stíhání s ohledem na podezření z tak závažné trestné činnosti,“ napsal do odůvodnění NS.

Závěrem upozornil na to, že lživá obvinění poškozeného směřovala k dehonestaci slušného občana.

„Je tedy zcela zřejmé, že v takovém jednání nelze spatřovat přestupek,” uzavřel NS. Jeho právním názorem je vázán KS, který tak bude muset potvrdit odsuzující rozsudek okresního soudu.

Související téma:

Foto: Igor Zehl, ČTK

Budova Nejvyššího soudu v Brně

Poškozený advokát se nechtěl k případu podrobněji vyjadřovat. „Setkal jsem se s tím poprvé v životě a doufám, že naposledy,“ reagoval pouze na dotaz Práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám