Hlavní obsah

Lyžař upadl na sjezdovce do bezvědomí, nezachránila ho už ani rychlá pomoc

– Prachatice
Právo, ch

Ani téměř okamžitá profesionální resuscitace už nepomohla lyžaři, který v úterý odpoledne náhle upadl do bezvědomí na sjezdové trati v šumavských Nových Hutích na Prachaticku. Jak Právo informoval zasahující člen Horské služby pro oblast Šumavy Miroslav Cinádr, okolnosti, při nichž u muže došlo k zástavě životních funkcí, jsou dosud nejasné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejdříve nám z neznámého čísla volal mužský hlas, že jede pomoci někomu, kdo upadl. Neudal žádné podrobnosti, jen lokalitu nehody,“ uvedl Cinádr. Upřesnil, že v okamžiku kdy vyrazil na udané místo na terénní čtyřkolce, přišla dispečinku horské služby výzva i od zdravotnické záchranné služby.

„Když jsem přijel k bezvládnému muži, poskytovali mu ostatní lyžaři už laickou resuscitaci. Ihned jsem se sám pustil do pokusů obnovit jeho životní funkce. Během chvíle dorazil na místo i sanitní vůz a auto s lékařem. Záchranáři poté muži poskytli výboj z defibrilátoru, ale po pětačtyřicetiminutové resuscitaci byl lékař nucen konstatovat smrt,“ popsal další průběh snahy záchranářů zachránit lidský Cinádr.

Dodal, že přímou příčinu úmrtí stanoví teprve pitva.

Reklama

Výběr článků

Načítám