Hlavní obsah

Lupičský gang vedl 14letý chlapec

Novinky, Aleš Honus
OSTRAVA

Ostravští kriminalisté pochytali pětici mladíků, neboť je podezírají z nejméně deseti přepadení dětí nebo důchodců. Hlavou mladistvého gangu byl přitom teprve 14letý chlapec z dětského domova. Výčet zřejmě není konečný, policisté pracují na prokázání dalších sedmi skutků.

Foto: Jan Rejchrt

Na výšlapu

Článek

Podezřelí jsou ve věku od 14 do 19 let. "Nejmladší z nich je chovancem Dětského výchovného ústavu ve Veslelíčku. Figuroval u všech prokázaných přepadeních," řekl kriminalista Miroslav Levit a dodal, že také všichni ostatní pachatelé prošli dětskými domovy, případně polepšovnami a nejde o jejich první konflikt se zákonem.

"Nejstaršího z nich jsme už 56krát vyšetřovali kvůli vloupání do vozidel," dodal šéf ostravské Služby kriminální policie a vyšetřování Tomáš Landsfeld.

Desetitisícová škoda

Mladíci se zaměřovali především na osoby, nad kterými měli fyzickou převahu. "Šlo o osoby přestárlé, nebo podnapilé. V jednom případě si vyhlédli i patnáctiletého chlapce," řekl Levit.

Nejstarší obětí byla 81letá žena, kterou si vyhlédli na Frýdlantských mostech. Důchodkyni srazili na zem a několik metrů ji vláčeli, než se pustila kabelky.

Celková majetková škoda, kterou mladí lupiči způsobili, se pohybuje v desítkách tisíc korun. Tři z pachatelů nyní pobývají ve vazbě a čtvrtý na rozhodnutí o vazbě zatím čeká. Nejmladší z lupičů je vzhledem ke svému věku trestně nepostižitelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám