Hlavní obsah

Lupiči v Brně dvě hodiny týrali přepadenou ženu

Právo, Miroslav Homola
Brno

Případ neobvykle brutální loupeže vyšetřuje policie v Brně. Dva pachatelé tam v rodinném domě ponižovali a trýznili dvě hodiny osmapadesátiletou ženu. Chtěli, aby prozradila, kde jsou v domě cennosti a trezor. Jednoho z mužů policisté dopadli. Osmnáctkrát trestaný recidivista, který si ve svých 55 letech odseděl již 31 let v žaláři, se doznal. Jeho komplic je zatím na útěku.

Kriminalista popisuje průběh loupežného přepadeníVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„S takovou agresivitou se setkáváme u lupičů či zlodějů skutečně jen ojediněle. Pro přepadenou znamená takový útok nesmazatelný zážitek na celý život,“ poznamenal k případu kriminalista Pavel Kříž.

Muži zazvonili u domku ve čtvrti Komárov v osm ráno před deseti dny. Když jim majitelka otevřela, natlačili ji do bytu, nastříkali jí do očí slzný plyn a vzápětí ji donutili, aby si klekla na zem.

„Kde je zlato?! A nečum na nás, nebo tě podřežeme!,“ poroučeli podle protokolu vyděšené ženě násilníci, kteří nebyli maskováni a přítomnost majitelky je zřejmě překvapila. Vzápětí jeden z nich vytáhl nůž a ženě jej přiložil na hrdlo. Vyděšené a plačící paní pak narvali do úst utěrku jako roubík, aby nemohla křičet. A zatímco střídavě prohledávali dům, stále se dotazovali na trezor, peníze a cennosti. Když nedostávali odpověď, začali vyhrožovat, že ženu budou pálit žehličkou.

Manžel zasáhl baseballovou pálkou

„Tato situace trvala prakticky dvě hodiny až do doby, kdy se z pochůzek vrátil třiašedesátiletý manžel mučené ženy. Po otevření domu uviděl svoji ženu klečící na zemi. Nad ní stál jeden z mužů a křičel, že ji podřeže. Pán nezaváhal a vzpomněl si, že má v předsíni baseballovou pálku. Tu vzal a druhého z pachatelů bez prodlení udeřil do hlavy tak, že lupič spadl o tři schody níže a krátce pozbyl vědomí,” popsal drama kriminalista.

„Manžel se vzápětí neohroženě vrhl i na pachatele s nožem, se kterým se dostal do rvačky, při níž utrpěl drobnější řezná poranění mimo jiné i na tváři. Lehce však zranil i pachatele. Mezitím se pod schody probral pálkou udeřený muž a šel na pomoc svému komplici. Žena se mezitím zbavila roubíku a začala volat o pomoc. Lupiči v tu chvíli uprchli a zmizeli,“ konstatoval kriminalista.

Foto: Miroslav Homola, Právo

S tak brutálním přepadení, jaké nyní vyšetřují v Brně se policisté při vloupání setkávají málokdy, říká kriminalista Pavel Kříž.

Zloději na místě nechali obraz Alfonse Muchy

Zloději na místě zanechali dva tubusy. V jednom z nich byl Muchův akvarel, zatím není jasné, kde ho uloupili a vyřízli. Z přepadeného domu si odnesli drobné cennosti, především zlaté šperky za asi 25 000 korun.

Policie během pátrání vytipovala možný okruh pachatelů. Mezi nimi byl i pětapadesátiletý osmnáctkrát soudně trestaný muž s blízkou vazbou na Brno a také na Slovensko. A pak pomohlo policejní štěstí.

Podle vzoru Ramba ze stejnojmenného filmu si do ran nasypal sůl. Prý to hrozně pálilo a ani moc nehnisalo.
kriminalista o zraněném lupiči

Při vloupání do domu v obci na Slovensku kousek za hranicemi v sobotu byli vyrušeni dva pachatelé. Začala policejní honička a slovenští policisté je pronásledovali až na Hodonínsko, kde lupiči havarovali. Jeden z nich byl právě pachatel z Brna, a když Slováci zjistili, že je v ČR hledán jako podezřelý, dali avízo.

„Už se k činu doznal, ovšem zásadně přiznává jen to, o čem ví, že mu můžeme dokázat. Svého komplice také neprozradil. Druhý zloděj z havarovaného vozu, který byl u Hodonína dopaden, nemá s brněnským případem nic společného,“ dodal.

Rány ošetřil po vzoru Ramba

Pachatel je ve vazbě a může ho čekat až deset let. Při vyšetřování se mimo jiné pochlubil, že si zranění způsobená při loupeži v Brně, byť byla dosti hluboká, sám ošetřil. „Podle vzoru Ramba ze stejnojmenného filmu si do ran nasypal sůl. Prý to hrozně pálilo a ani moc nehnisalo,“ doplnil Kříž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám