Hlavní obsah

Lovec z Německa dostal za zastřelení labutí pokutu 15 tisíc korun

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pokutou 15 tisíc korun potrestala Česká inspekce životního prostředí (ČIZP) myslivce z Německa, který při lovu kachen loni v září zastřelil ve Smrkovci na Klatovsku dvě labutě. Cizinec porušil zákon na ochranu přírody, neboť labutě jsou u nás celoročně hájené. „Rozhodnutí je pravomocné. Viník se neodvolal a sankci zaplatil,“ řekla Právu ředitelka plzeňského inspektorátu ČIŽP Petra Hořčicová.

Foto: archiv Právo, Právo

Zastřelené labutě

Článek

Poplatkový lov kachen tehdy organizovala soukromá společnost Prolov. Německý myslivec labutě trefil za letu v asi desetimetrové výšce nad vodu. „Šlo o pár, který na rybníce hnízdil a loni na jaře tam vyvedl čtyři mláďata.  Ptáci byli ve velmi dobré kondici, střelec je skolil brokovou puškou,“ uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Když se z kořisti stane lovec. Jelen roztrhnul střelci obličej

Koktejl

Podle něj labuť sice není na seznamu zvlášť chráněných živočichů, ale požívá obecné ochrany volně žijících ptáků, a není tak lovnou zvěří. „Ale například právě v Německu je v určitém období povolen jejich odstřel kvůli škodám na polích. Úplně odlišný přístup zase mají v Anglii, kde je zabití labutě považováno za útok na královskou rodinu a jsou za to velmi tvrdé sankce,“ dodal Makoň.

Vyvedli mladé

V souvislosti s klatovským případem ale upozornil na to, že německý lovec labutě usmrtil v době, kdy se nesměli střílet ani v jeho domovské zemi. „Musím ocenit, že se k nešťastné události postavil čelem organizátor honu a uznal i svůj podíl viny,“ uzavřel Makoň.

Smrt labutí tehdy vyvolala u obyvatel obce doslova pozdvižení. „Ten rok se po dlouhé době zase ptáci vrátili na rybník a vyvedli mladé. Spousta místních se na ně chodila dívat,“ řekl František Balíček, starosta Hradešic, pod které Smrkovec patří.

Reklama

Výběr článků

Načítám