Hlavní obsah

Loupež za asistence policie děsí experty

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná až za hranici zákona zašli při honbě za důkazy detektivové z Inspekce ministra vnitra, když nechali v noci na pátek ozbrojeného policistu pod svým dohledem vyloupit benzínovou čerpací stanici v Železné Rudě a až poté jej zatkli.

Článek

V sázku dali životy dvou nic netušících zaměstnanců pumpy, z nichž jednomu lupič mířil na hlavu ostře nabitou pistolí.

Právní experti, které Právo oslovilo, jsou tímto postupem zděšeni.

Trestným činům mají předcházet

"Je naprosto vyloučené, aby policie přihlížela páchání trestného činu jenom proto, aby měla důkazy, které by potom usvědčily pachatele. Naopak v policejním zákoně je ustanovení, že jednou z povinností policie je i předcházet trestným činům. Policie musí vyvinout všechna opatření a aktivity, aby k trestnému činu nedošlo. A nedělat to naopak, aby byla někde za bukem a mnula si ruce, jaké bude mít důkazy," řekla Právu vedoucí katedry trestního práva právnické fakulty v Plzni Helena Válková.

Vyšetřující státní zástupce Okresního státního zastupitelství Praha-východ Svatopluk Nauš na otázku, proč inspekce riskovala zdraví a život civilistů a nezasáhla před samotnou loupeží, nereagoval.

Sdělil pouze, že zahájil trestní stíhání proti policistovi z trestného činu loupeže. O okolnostech zákroku se přes urgenci Práva ani slovem nezmínil.

Ohrožení nevinných

Lupič ve stresu je podle psychologů nevypočitatelný. "Stačí, kdyby začal tušit, že jde o past a že jej někdo sleduje. Mohl vzít klidně čerpadláře jako rukojmí. Je tam příliš mnoho rizik na to, aby měla policie jistotu, že se přepadeným nic nestane," reagoval na případ klatovský psycholog Karel Havlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám