Hlavní obsah

Linky na výrobu respirátorů musely zatím do skladu, Tchajwanci totiž přibalili i masky bez dokumentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zásilka dvou linek na výrobu roušek a respirátorů FFP2 z Tchaj-wanu zatím nedorazila do svého cíle. Do zásilky totiž byly přibaleny respirátory, které ovšem nejsou v papírech. Firma tak musí počkat, než dodavatel dokumenty dodá.

Jedna z tchajwanských linek, na kterých se budou v ČR vyrábět respirátory FFP2Video: InoCure, Novinky

 
Článek

„Pro přepravu nebyl využit speciál, ale přepravovalo se to běžnou linkou TNT. Zásilka je momentálně ve skladu v Rudné a probíhá odbavení. Tchajwanci nám tam přibalili nějaké dětské masky, ke kterým ale nebyly papíry,“ řekl Novinkám mluvčí Good Mask, která bude linky provozovat, Aleš Povr.

Mluvčí celníků Yvona Matějková Novinkám řekla, že zásilka se k celníkům na kontrolu zatím vůbec nedostala. „Deklarant nám dosud zásilku nepředložil ke kontrole, vůbec jsme ji neviděli,“ uvedla mluvčí.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Výroba respirátorů FFP2.

Podle ní je to pravděpodobně tak, že když přepravní firma zjistila, že tam má věci, na které nemá papíry, zásilku ke kontrole vůbec nepředložila.

Kdy se podaří papíry od dodavatele získat, není zatím jasné. Firma je ale schopna linky zprovoznit během několika dní.

První dvě tchajwanské linky na výrobu respirátorů přistanou v Česku

Domácí

Dvě ze čtyř linek na výrobu respirátorů FFP2 Česku věnovala tchajwanská společnost Autoland jako vstřícné gesto v souvislosti s loňskou návštěvou šéfa Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu (ODS). Zbývající dvě linky by měly dorazit v průběhu února. Následně budou schopny vyrábět denně až 250 tisíc respirátorů FFP2 a nanorespirátorů.

Česko dostane z Tchaj-wanu pět linek na výrobu roušek. Čtyři z nich získá soukromá firma

Koronavirus

Linky převezme Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů (ECVVR), které založily společnosti InoCure a Good Mask. Druhá jmenovaná firma bude linky na základě zápůjčky provozovat na základě podmínek, které dárce stanovil. Podmínkami tchajwanské strany bylo vyrábět respirátory z českých materiálů, poskytovat část produkce zdarma na veřejně prospěšné účely a zajistit obsluhu linek odborným a na Tchaj-wanu proškoleným personálem.

Pátou linku na výrobu roušek a respirátorů z Tchaj-wanu, která na rozdíl od předchozích bude darem vlády vládě, převezme Technický a zkušební ústav stavební (TZÚS).

Reklama

Výběr článků

Načítám