Hlavní obsah

Lidé z ústecké Matiční chtějí zřídit domobranu

Novinky, Rudolf Prchal, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

V ústecké Matiční ulici to vře. Místní domkáři ztratili poslední špetku trpělivosti a proti útokům místních občanů žijících v sousedních obecních domech se chtějí aktivně bránit.

Článek

"Pořídíme si domobranu a zbraně na svou ochranu, pokud město již konečně nepodnikne roky slibované konkrétní kroky k zajištění bezpečnosti zdejších občanů,"řekl v pondělí Právu značně rozčilený mluvčí zdejších majitelů rodinných domků Jaroslav Kopecký. Lidé v ulici si dlouhodobě stěžují na své problémové sousedy. "Dnes ve čtvrt na devět ráno byla přepadena a okradena moje žena. Přišla o kabelku s penězi a všemi doklady," dodal Kopecký. Primátor Petr Gandalovič (ODS) do Matiční ulice v pondělí vzkázal, že tam městská policie zřídí svou služebnu.

Policie Právu potvrdila, že v pondělí dopoledne skutečně na zastávce MHD v blízkosti Matiční ulice přepadl dvaatřicetiletý místní muž ženu a ukradl jí kabelku. "Policisté ho již zadrželi a zjistili, že je podezřelý i z další majetkové trestné činnosti," prozradila nám ústecká policejní mluvčí Veronika Beranová.

Majitelé rodinných domků tvrdí, že své nemovitosti nemohou kvůli problémovým sousedům prodat, a musejí tak v ulici dál žít. "Stále si musíme hlídat domky, zahrady a auta, aby je zloději nepoškodili či nevykradli. A teď se k tomu přidalo i přepadení na ulici za bílého dne. Nezbývá nám, než se bránit," uvedl rozhořčený Kopecký.

Kamery se zpozdily

Ústecký primátor okamžitě reagoval s tím, že udělá vše proto, aby se něco podobného již nestalo žádnému z obyvatel lokality. Od počátku roku tam měly na bezpečnost dohlížet kamery. Kvůli počasí se ale zpozdily zemní práce. "Až to počasí dovolí, bude kabel položen a kamery nainstalovány," sdělil primátor.

Městská policie podle něj také převezme od Policie ČR služebnu, která byla zřízena v Matiční ulici v roce 2000. Kvůli nedostatku policistů ale nebyla nikdy řádně obsazena. Zástupce ředitele městské policie Jan Novotný v pondělí informoval Právo, že služebnu strážníci převezmou od státní policie co nejdříve. Dodal, že čtveřice strážníků nebude jen sedět ve služebně, ale bude dohlížet na pořádek a bezpečnost v Matiční ulici a okolí.

Problém s plotem

Do obecních bytů v Matiční ulici sestěhovala radnice ústeckého obvodu Neštěmice v polovině 90. let neplatiče. Na jejich chování si stěžovali obyvatelé tamních rodinných domků. Radnice proto nechala mezi areálem obecních bytů a rodinnými domky postavit betonový plot. Čeští i zahraniční ochránci lidských práv považovali plot za projev rasismu, protože v obecních bytech bydlí většinou Romové. Proto chtěli plot zbourat.

Radnici tyto kritiky ke zbourání plotu ale nepřiměly. Plot, který si nakonec koupila ústecká zoo, zmizel, až když vláda poslala do Ústí deset miliónů korun na zlepšení soužití občanů v této lokalitě. Zhruba za třetinu vládních peněz radnice vykoupila domky v bezprostřední blízkosti obecních bytů. Jejich majitelé se z nich pak vystěhovali. "Další vykupování nemovitostí již ale odmítáme," doplnil ústecký primátor.

Diskuze ke článku byla zrušena kvůli rasistickým příspěvkům. Všem slušným přispěvatelům se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám