Hlavní obsah

Liberecký žhář míří před soud za více než 20 útoků

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Případ jednatřicetiletého Liberečana, který má podle obžaloby na svědomí více jak dvě desítky žhářských útoků, a to zejména v centru Liberce, míří k soudu. Žhář podle žalobce spáchal celkem čtyřiadvacet žhářských útoků.

Článek

Státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Liberci muže obžalovala ze tří trestných činů včetně obecného ohrožení. Dále je muži kladeno za vinu držení pornografických materiálů zobrazujících děti a rovněž distribuce pervitinu. Muži hrozí trest vězení od tří do osmi let.

Řádění žháře děsilo obyvatele Liberce zhruba od poloviny roku 2010 do března 2011, kdy byl dopaden a putoval do vazby. Podle policie muž žhářské útoky zakládal zejména ve vícepodlažních domech, přičemž v ohrožení byly desítky nájemníků.

„Někteří z nich se nadýchali zplodin z hoření a museli být ošetřeni v nemocnici. Způsobil také škody na majetku. V důsledku požárů byly ohroženy nemovitosti za zhruba pět miliónů korun,“ uvedla liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Muž útočil většinou pozdě v noci. Na chodbách bytových domů s použitím hořlaviny zapaloval odložené krabice, letáky, ale i nábytek a dveře.

Šel po něm tým ZICO

Po několika požárech bylo jasné, že všechny vykazují shodné znaky a sériovost. Z tohoto důvodu byl také na vypátrání žháře vyčleněn speciální vyšetřovací tým ZICO. Magistrát města Liberce dokonce vypsal finanční odměnu za informace, které by vedly k dopadení žháře.

„Dosud bezúhonnému muži, jemuž znalci diagnostikovali mnohočetnou poruchu sexuální preference se sexuální vazbou na motivaci ohněm, nyní hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let,“ stojí v tiskové zprávě libereckého okresního státního zastupitelství informující o obžalobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám