Hlavní obsah

Lezkyně se zřítila z Dívčí skály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turnov

Dvaatřicetiletá žena se ve čtvrtek v podvečer zřítila z Dívčí skály na Hruboskalsku v Českém ráji. Záchranná akce v těžko přístupném terénu vyžadovala zásah vrtulníku z Liberce a součinnost zdravotních záchranářů s Horskou službou Jizerské hory a hasiči.

Foto: HZS ČR, Právo

Žena spadla v těžko přístupném terénu hruboskalského skalního města.

Článek

Žena, již podle prvotních poznatků zradilo jištění lana, spadla z výšky zhruba sedmi metrů na tvrdou skálu. Vrtulník nemohl v členitém skalnatém terénu přistát. Jeden z horských záchranářů se proto s lékařem letecké záchranky musel ke zraněné lezkyni slanit.

„Zjistili jsme, že žena utrpěla tržnou ránu na hlavě, přestože měla horolezeckou přilbu. Závažnější se ale jevilo poranění páteře. Kromě toho měla mnoho dalších drobných oděrek,“ uvedl horský záchranář Jan Dvořák.

Foto: HZS ČR, Právo

Zraněnou transportoval do nemocnice záchranářský vrtulník.

Lékař mladou lezkyni na místě pádu ošetřil a spolu s kolegou umístil do přepravní vakuové matrace. „S pomocí hasičů, kteří k úrazu také dorazili, jsme ji na nosítkách donesli na silnici k čekajícímu sanitnímu vozu, v němž jsme zraněnou převezli k vrtulníku, a posléze ji transportovali na traumacentrum liberecké nemocnice,“ doplnil Dvořák.

Zásah byl jedním z těch, při kterých asistuje horská služba mimo horskou oblast. „Máme vycvičené letecké záchranáře, kteří mají navíc velmi dobré zkušenosti s pohybem ve skalních terénech. Přestože oblíbené lezecké lokality Českého ráje jsou mimo oblast naší působnosti, musíme někdy zasahovat u úrazů horolezců i tam,“ komentoval zásah náčelník Horské služby Jizerské hory David Savický.

Foto: HZS ČR, Právo

Ženě se při lezení ve skalním městě přetrhlo lano.

Reklama

Výběr článků

Načítám