Hlavní obsah

Letecké záběry na Pravčickou bránu. Požár ustála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Symbol Českého Švýcarska Pravčická brána je v pořádku. Alespoň podle prvních průzkumů na místě a záběrů ji požár nepoškodil, stejně jako restauraci Sokolí hnízdo. Novinky přinášejí hasičské záběry z dronu na největší pískovcovou bránu v Evropě.

Pravčická brána z ptačí perspektivyVideo: HZS ČR

 
Článek

Již od neděle, kdy začalo v Českém Švýcarsku hořet, sledovala veřejnost i odborníci osud pískovcové brány. Více než dva dny se nebylo možné k bráně, kterou ročně navštíví desítky tisíc turistů, dostat. Nebylo možné pořídit ani letecké záběry, protože v oblasti byl hustý kouř.

Foto: HZS

Pravčická brána po požáru

Povedlo se to až ve středu, kdy se k bráně dostali hasiči. Podle prvních zpráv je skvost národního parku v pořádku. Dobře dopadla také restaurace, i když malé škody tam zřejmě budou.

V Mezné nám šlo o život, popsal velitel zásahu

Domácí

Největší pískovcová brána v Evropě se tyčí ve výšce 415 metrů nad mořem. Má rozpětí přes 26 metrů a výšku 16 metrů. O její monumentálnosti se vědělo možná už od počátků věků, první zmínka o Velké bráně je z roku 1410. Hojněji byla navštěvována asi od konce 18. století, kdy zde stál chatrný domek s výčepem.

Italský letoun v akciVideo: Karel Otcovský, Právo

O století později k ní vydláždili cestu a promenádu k Mezní louce. Kníže Edmund Clary-Aldringen v roce 1881 dal postavil zámeček Sokolí hnízdo, kde vznikla restaurace a zázemí. Následovalo vybudování vyhlídek, zábradlí a placení poplatku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Symbol Českého Švýcarska Pravčická brána

Odborníci zaznamenali v roce 1982 trhliny a turistům vstup na bránu zakázali. Za dobu jejího používání se odhaduje, že byla odnesena až 80centimetrová vrstva.

Následky rozsáhlého požáru v Českém ŠvýcarskuVideo: Jakub Bartosz, Novinky

Pravčická brána a její okolí jsou přísně chráněny jako národní přírodní památka. A to nejen kvůli samotné bráně, ale také dalším masivům, vegetaci a omezení lidského vlivu na bránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám