Hlavní obsah

Lessy vyšle do Karviné kvůli rostoucí kriminalitě 50 policistů navíc

Právo, Aleš Honus
Karviná

Padesát členů speciální pořádkové jednotky z moravskoslezského policejního ředitelství, kteří nyní pomáhají svým kolegům v nepokoji zmítaném Šluknovském výběžku, posílí od února hlídky policie v Karviné.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policejní prezident Petr Lessy si spolu s primátorem Karviné prohlídl Makerenkovu ulici, která patří v Karviné k nejméně bezpečným.

Článek

V pondělí to slíbil policejní prezident Petr Lessy během jednání s karvinským primátorem Tomášem Hanzelem (ČSSD). Jde o reakci na prudký nárůst kriminality, který policie v Karviné v posledních měsících zaznamenala.

Pomoc do Karviné dorazí už na počátku příštího měsíce. „Uvolním ruce speciální pořádkové jednotce a v nejbližším možném termínu ji vyvážu z pomoci šluknovskému výběžku,“ řekl Lessy.

O pomoc při řešení nárůstu kriminality požádal policejního prezidenta na konci minulého roku primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD). V minulém roce trestná činnost ve městě ve srovnání s předchozím rokem vzrostla o zhruba třicet procent. Podle analýz se na tom podepisují především krádeže a loupeže.

„Naše městská policie má mnohem více zásahů než dříve. My jsme navýšili početní stavy našich strážníků, máme více hlídek v terénu a s místní státní policií spolupracujeme. V rámci naší nulové tolerance k nepřizpůsobivým jsme posílili kontrolní akce i práci v terénu. Nárůst kriminality je tu ale patrný a je nutné to řešit. Chápeme, že finanční situace policie je stejná jako ta naše. Zároveň ale chceme, aby se naši občané cítili v bezpečí. My sami pro to děláme maximum a totéž čekáme od státní policie,“ řekl primátor Hanzel před setkáním s policejním prezidentem.

Lessy jeho volání vyslyšel s tím, že situaci je nutné okamžitě řešit. „Nebudou tady žádná komanda těžkooděnců, ale bude to výkon služby ve dvoučlenných hlídkách, které posílí běžnou službu,“ řekl Lessy.

Ujistil, že ani ve Šluknovském výběžku se počet policejních posil nesníží - jen už tam nebudou pomáhat policisté z moravskoslezské zásahové jednotky, ale posily z jiných krajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám