Hlavní obsah

Lékaři z psychiatrie v Dobřanech fetovali, aby je práce bavila

Právo, Patrik Biskup
Dobřany

Třináct let pracovala jako zdravotní sestra v psychiatrické léčebně v Dobřanech. Letos na jaře dostala padáka, když vyšlo najevo, že dvěma tamním lékařům obstarávala pervitin. „Potřebovali se nabudit, aby mohli práci lépe snášet,“ říká 34letá žena, která je sama uživatelkou pervitinu už od 17 let. S rozhovorem souhlasila za podmínky, že její jméno redakce nezveřejní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud potrestal ženu letos v květnu za přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami ročním vězením s podmínečným odkladem na 32 měsíců.

„Dopomohla jsem kamarádům k tomu, aby byli pár hodin šťastní,“ zhodnotila svoje počínání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mrzí ji, že kvůli tomu přišla o zaměstnání, které měla ráda. Co bude dál dělat, netuší. „Obeslala jsem pár nemocnic, ale kvůli záznamu v trestním rejstříku to nevidím nijak růžově,“ dodala smířlivě ke své budoucnosti.

Podle ní drogu oba lékaři užívali dlouhodobě. „Brali to od nástupu do léčebny, s přestávkami možná nějakých osm let. V průměru jsem jim dodávala pervitin tak jednou za měsíc. Šňupali ho,“ pokračovala žena.

„U jednoho z lékařů to bylo vyloženo kvůli stresu v práci, ten druhý to bral spíše jako zábavu. Když si dali lajnu, tak je práce bavila mnohem víc. Činnost, kterou normálně nesnášeli, dělali rádi,“ dodala. Zároveň tvrdila, že si po celou dobu nikdo ničeho nevšiml.

Vyzařovala z nich energie

„Občas měla primářka narážku, že se jí některý z lékařů zdá trochu divný. Dělala si spíš z toho srandu, jestli si náhodou něco nevzal. Když byli pod vlivem, tak vyloženě neblbli. Spíš naopak, vyzařovala z nich energie, prostě cokoliv v tu chvíli dělali, je bavilo. Ve spojení s drogami to bude znít divně, ale v tomhle byli oba docela zodpovědní,“ poznamenala dále zdravotnice.

Jejím úkolem bylo oba lékaře i hlídat. „Jeden byl trochu úzkostnější, říkal mi, že kdybych na něm něco viděla, tak ho na to mám hned upozornit. V tomhle ohledu tam to nebezpečí, že se dostanou do nějakého toho stavu, kdy se mohou chovat divně, určitě bylo,“ upozornila žena. Drogu předávala většinou přímo v léčebně.

Perník místo nájmu

„Chodil pro ni jen jeden z nich. Sešli jsme se třeba v kuřárně, kde nikdo nebyl. Z kapsy jsem vyndala pytlíček a dostala peníze. Platili tisíc korun za gram,“ popisovala dále sestřička.

Aféra se provalila poté, co policie zadržela vařiče pervitinu Tomáše S. „Byl to můj spolubydlící, u výslechu na kriminálce řekl, že mi dával perník místo nájmu a že jsem ho neměla jen pro sebe, ale ještě pro nějaký doktory. Policajti se mě potom ptali, kolik jsem jim toho prodala. Zajímalo je ale jen období od září 2013 do března 2014. Co bylo předtím, vědět nechtěli. Den po výslechu mi dali v práci výpověď s tím, že tam nemůžu zůstat. Hlavní sestra řekla, že buď podepíšu dohodu s tím, že to nebudu mít v papírech, nebo ji nepodepíšu a v tom případě si na mě něco najdou,“ popisovala žena sled událostí.

Když se zeptala, jak budou potrestáni lékaři, kteří se de facto provinili stejně jako ona, dostala odpověď v tom duchu, že ji to nemusí zajímat, že o to se stará ředitel léčebny.

Oba lékaři policii přiznali, že pervitin užívali. Podle rozsudku si během šesti měsíců nakoupili od zdravotní sestry celkem 20 dávek, což bylo téměř 20 gramů. Ani jeden z nich ale za to nebyl obviněn, neboť uvedené množství k vlastní potřebě ještě spadá do beztrestné tolerance. Oba by si zřejmě udrželi i pracovní místo nebýt nečekané kontroly, během které měli pozitivní test.

Podle odborníků je základním účinkem pervitinu celková stimulace organismu, konzument pociťuje obrovský příval energie, cítí se uvolněný, nestresovaný a bez zábran.

Při šňupání pervitinu sice nevzniká fyzická závislost, ale psychická, která je zákeřnější a hůře se z ní člověk vymaňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám