Hlavní obsah

Lékař na papír s podpisem dotiskl směnku na 2,5 miliónu, podvod odhalili znalci

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Dva a půl miliónu korun se snažil získat na padělanou směnku 57letý lékař ze Slovenska, který několik let podnikal v Čechách. Právo o tom v úterý informoval krajský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Šlo o dobře připravený podvod, který odhalili jihočeští kriminalisté, kteří se specializují na závažné hospodářské zločiny. Lékař se stal se společníkem jedné jihočeské firmy a na jejího majitele, šedesátiletého muže, při odchodu ze společnosti připravil past. V srpnu 2010 předložil u Krajského soudu v Českých Budějovicích padělanou směnku na 2,5 miliónu korun. V té se poškozený zavazuje lékaři peníze vyplatit. K žalobě předložil lékař fotokopii směnky s tím, že originál mu byl v minulosti odcizen,“ popsal případ Matzner.

Dodal, že poškozený se okamžitě obrátil na policii s tvrzením, že nikdy žádnou takovouto směnku nepodepsal. Kriminalisté začali případ prověřovat a v pondělí lékaře obvinili ze zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Směnku nechali posoudit znalcem z odboru písmoznalectví. Výsledek sice potvrzoval pravost podpisu, ale zároveň kriminalisty navedl na možnost technického zkoumání směnky.

„Nahrála i skutečnost, že soud požadoval po lékaři, který se touto cestou domáhal vyplacení peněz ze směnky, předložit její originál. I když ji pro policii neměl, najednou se s ní u soudu objevil. Kriminalistický ústav provedl její zkoumání s jednoznačným závěrem. Směnka byla na prázdný list s podpisem poškozeného dotištěna později. Jde tak zcela jistě o padělek a podvod,“ shrnul úspěšný výsledek práce kriminalistů Matzner.

Reklama

Výběr článků

Načítám