Hlavní obsah

Lékař, který srazil dvouleté dítě, dostal 30 měsíců

Právo, Novinky, ČTK, T. Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékař Jan Karas byl v úterý odsouzen za to, že loni autem srazil dvouletou Lucii Šimrovou v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Obvodní soud pro Prahu 2 mu udělil trest 30 měsíců odnětí svobody a zákaz řízení na 5 let. Karas se na místě odvolal.

Článek

Karas před soudem téměř pořád mlčel, teprve v závěrečné řeči přiznal, že udělal velkou chybu a všeho velice lituje. Zraněné holčičce se prý bude snažit pomáhat. S trestem ale úplně nesouhlasí, a tak se odvolal.

Karas dívku srazil začátkem června v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Po nehodě mu policisté naměřili v krvi 3,28 promile alkoholu. Lékař trval při vyšetřování na tom, že mu selhaly brzdy a alkohol pil až po nehodě.

"Byla to účelová obhajoba. Podle posudku soudních znalců pil pan Karas i po nehodě, ale i před ní. Není sporu o tom, že v době, kdy dítě porazil a přimáčkl k zaparkované Avii, měl v krvi mezi 0,9 až 1,63 promile alkoholu," řekl Právu státní zástupce loni, když byl lékař obžalován.

Neobstála ani Karasova výmluva, že jeho deset let starému vozu selhaly brzdy. "Podle znaleckých posudků byly brzdy v pořádku. Znalci je dokonce rozebrali, aby vyloučili možnost, že se mohly zanést mechanickou nečistotou. Pravda je, že muž neustále trvá na tom, že příčinou nehody bylo nevysvětlitelné selhání auta," dodal Fiala, který obžalobu na Karase podal už v pátek.

Chtěl prý ujet

Karasovo auto při havárii přimáčklo holčičku ke kolu stojícího nákladního vozu. Podle svědků se Karas snažil z místa činu ujet a při couvání narazil do dalšího vozu. 

Lucinka utrpěla vážná zranění hlavy, vnitřních orgánů a nohou. Má za sebou řadu plastických operací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám