Hlavní obsah

Lékař, který přejel dítě, si přišel pro výpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéflékař novorozeneckého oddělení gynekologicko-porodnické kliniky Jan Karas, který v pondělí ráno v areálu vinohradské nemocnice v Praze srazil a těžce zranil dvouletou holčičku, převzal ve středu ráno výpověď. Dítě je stále v kritickém stavu, lékaři je udržují v umělém spánku.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Stovky pacientů Stodské nemocnice s vnitřním onemocněním ale i po úrazu čeká od října jednodušší a rychlejší vyšetření.

Článek

"Všechny formality už byly vyřízeny," potvrdil dopoledne ČTK náměstek ředitelky vinohradské nemocnice Leoš Kabát. S okamžitou výpovědí pro vedoucího lékaře podle dřívějšího vyjádření nemocnice souhlasí i odbory.

Podle lékaře zavinila nehodu v areálu nemocnice technická závada na jeho automobilu, nikoli opilost. Rodičům těžce zraněné dívky nabídl odškodnění. Dítě utrpělo mnohačetná zranění hlavy, vnitřních orgánů a nohy.

Dívenka byla ihned po nehodě převezena do Thomayerovy nemocnice v Praze 4, kde se ještě v pondělí podrobila šestihodinové operaci. Podle mluvčího Thomayerovy nemocnice Petra Macha se její stav od té doby nezměnil a je stále kritický. "Její stav se nezměnil, ale ani se nepřidaly žádné komplikace," vyjádřil naději Mach.

Lékaři zatím neplánují další operaci, dnes dívenku čekají pouze převazy. Specialisté kliniky dětské chirurgie a traumatologie ji udržují v umělém spánku, dýchá s pomocí přístrojů. Z nejkritičtějšího období by se měla holčička dostat ve čtvrtek, do té doby něchtějí lékaři komentovat postup léčby. Podle Macha se jedná o špičkové odborníky pod vedením profesora Havránka.

Lékař zatím není stíhán

Policie lékaře zatím nestíhá. Prověřuje podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti a také z ohrožení pod vlivem návykové látky. Pokud by byl lékař z těchto dvou trestných činů obviněn, hrozilo by mu až pět let vězení. O zahájení trestního stíhání bude podle policie rozhodnuto v několika příštích dnech.

Zatím policisté čekají na různé znalecké posudky, které by mohly mimo jiné potvrdit či vyvrátit lékařovu verzi, že pil až po nehodě a že měl na autě závadu.

Reklama

Související články

Lékař-opilec chce holčičku odškodnit

Osmačtyřicetiletý vedoucí lékař kojeneckého oddělení z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jan Karas, který v pondělí dopoledne opilý srazil autem...

Výběr článků

Načítám