Hlavní obsah

Legitimně jsem protestoval proti vládě, řekl Lotyš ke svému vydání do vlasti

– Liberec
Právo, Michael Polák

Dvaačtyřicetiletý matematik a programátor Ansis Ataols Berziňš má za účast na protivládních protestech a údajné poranění zakročujícího policisty v hlavním lotyšském městě Rize strávit rok a osm měsíců ve vězení. O jeho osudu v rodném Lotyšsku se teď ale rozhoduje v severočeském Liberci. V pondělí se Lotyš hájil tím, že jen legitimně protestoval.

Lotyš odsouzený za účast na protivládní demonstraci u libereckého krajského souduVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Pouze jsem legitimně protestoval proti tehdejší vládě, stala se z toho ale politická věc, která vyústila v kriminální proces,“ hájil se Lotyš během své tříhodinové závěrečné řeči u libereckého krajského soudu. Řekl také, že od českého soudu čeká demokratické rozhodnutí i zvážení všech okolností jeho případu.

Zopakoval také, že by chtěl zůstat v České republice. „Pokud byste mě vydali do Lotyšska, degradovalo by to můj život na nejnižší úroveň a celé společnosti bych nemohl být ničím prospěšný,“ prohlásil Berziňš, který při protivládních protestech v Rize házel sněhové koule, prázdné lahve i kameny na budovu tamního parlamentu.

Z dokumentů plyne, že se v lotyšských věznicích stávají sebevraždy.
obhájce Lotyše

Během protestů rovněž vykřikoval „rozpustit parlament“ a údajně přitom kamenem zranil zasahujícího policistu. Za účast na protivládních protestech dostal v Lotyšsku původně podmínku, trest mu byl ale v roce 2015 změněn na 20 měsíců nepodmíněně. Do vězení nenastoupil a Lotyšsko na něj vydalo evropský zatykač. Zadržen byl letos v březnu právě v Liberci, kde pobýval na studijní stáži.

 Prý mu jde o život

Ačkoli pondělní jednání trvalo s polední přestávkou šest hodin, stihly se projednat pouze dvě věci: závěrečná řeč obžalovaného a závěrečná řeč jeho české obhájkyně. Podle ní jednal Berziňš v zájmu demokracie. „Šlo o demonstraci proti vládě v zemi, které hrozil státní bankrot. Jeho jednání nebylo trestné. V Česku bychom ho museli posoudit maximálně jako přestupek,“ uvedla obhájkyně.

Lotyš, který k soudu chodí v tričku s nápisem Svobodu politickým vězňům, už při předchozím líčení v červenci argumentoval také tím, že se obává, že by v Lotyšsku mohl přijít o život. Jeho lotyšský obhájce se také snažil soudu předložit několik dokumentů, které měly prokázat, že hrozba ohrožení zdraví a života je v Lotyšsku velmi reálná.

„Z dokumentů plyne, že se v lotyšských věznicích stávají sebevraždy, je možné se tam infikovat životu nebezpečnými chorobami a dochází tam i k reálným pokusům o vraždy,“ zmínil obhájce zadrženého Janis Mucenieks.

Česko už ale Lotyšovi odmítlo udělit politický azyl a státní zástupce u soudu řekl, že neexistují důvody, proč by neměl být do Lotyšska na základě zatýkacího rozkazu vydán. Rozsudek padne tento týden ve čtvrtek odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám