Hlavní obsah

Ledovka a sníh trápí řidiče v Ústeckém kraji, problémy jsou i na východě Čech

Právo, Novinky, ČTK, zaš, vor
Aktualizováno

Sníh komplikuje dopravu především v Královéhradeckém a Ústeckém kraji, kde se ráno stalo několik nehod. Na většině silnic nižších tříd leží rozbředlý sníh nebo ledovka. Silnice vyšších tříd jsou většinou mokré a sjízdné, výjimkou je dálnice D8, kde se může objevit námraza. Meteorologové varují před sněhovými jazyky v Krušných horách.

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

Na některých silnicích Ústeckého kraje je rozbředlý sníh

Článek

Na silnicích v Královéhradeckém kraji hrozí námraza. Někde je po sněžení na silnicích rozbředlý sníh. Stalo se již několik nehod. V Krkonoších a Orlických horách leží na silnicích vrstva ujetého sněhu. Teploty ve čtvrtek ráno klesly k minus 11 stupňům Celsia.

Ze silnice ráno vyjelo auto u obce Studnice na Náchodsku. U obce Police nad Metují havarovala dvě osobní auta. Nehody se obešly bez zranění.

Ledovka a vytrvalé sněžení komplikuje v Ústeckém kraji dopravu i na hlavních tazích. Namrzlá je také dálnice D8 u Lovosic a silnice mezi Lovosicemi a Ústím. Problémy jsou především na Litoměřicku, kde se od 7:00 staly tři nehody. V příkopě skončilo osobní auto u Hrobců na Litoměřicku.

Meteorologové varují před sněhovými jazyky v Krušných horách. Ledovka pokrývá také hlavní tah podél Labe z Lovosic do Ústí nad Labem, který se využívá místo nedostavěného úseku dálnice přes České Středohoří.

Bouralo se na Plzeňsku

Námraza a sníh komplikují dopravu také řidičům v Plzeňském kraji. „Jedná se především o úseky silnic z Plzně do Třemošné, silnici z Loučimi na Libkov a na Folmavě,“ sdělila policejní mluvčí Hana Štefflová.

Ráno byla dokonce dočasně zablokována silnice mezi Plzní a Třemošnou, kde se staly čtyři dopravní nehody. Vozovka je již průjezdná.

Hlavní tahy jsou sjízdné

Intenzivní sněžení už od středeční noci trápí řidiče na západě Čech. V okolí Mariánských Lázní napadlo do rána kolem deseti centimetrů sněhu.

Sněžení na silnici mezi Ostrovem a Karlovými VaryVideo: Rudolf Voleman, Právo

„V noci sněžilo prakticky na celém území Karlovarského kraje,“ uvedl šéf zimní údržby silnic v regionu. „Nejvíce nasněžilo u Mariánských Lázní, kde byly sněhové přeháňky nejintenzivnější ve 23 hodin v noci a pak ve čtyři ráno. Napadlo tam celkem kolem deseti centimetrů sněhu,“ popisoval Bulka.

„Ráno se nad Karlovými Vary usadil mrak, který přišel z Německa. Silně z něho sněží a problémy s dopravou jsou hlavně na silnici z Karlových Varů do Prahy. Na silnici leží souvislá vrstva sněhu, kterou nestačí několik sypačů shrnovat, jak hustě sněží. Nejhorší je situace u Verušiček,“ konstatoval Bulka.

Podle toho se zatím nikde kvůli sněžení doprava nezastavila. „Pouze nám stojí kamión u křižovatky u někdejší Čisté, kde jsou planiny a snadno se to tam zafoukává,“ uvedl Bulka.

Řada středočeských silnic byla ráno sjízdných pouze se zvýšenou opatrností. Jízdu může místy komplikovat především rozbředlý sníh, který pokrývá silnice na Mladoboleslavsku, Mělnicku a Praze-východ. Obezřetnost cestáři doporučují zejména na silnicích druhé a třetí třídy. Okresní silnice mohou být mokré, namrzlé nebo na nich leží rozbředlý sníh. Bez omezení je naopak sjízdná většina dálnic v kraji. Jejich vozovky jsou většinou mokré a řidiči by měli dávat pozor hlavně na ústecké D8, která protíná okresy, kde v noci sněžilo.

Na silnicích nižších tříd Vysočiny ráno ležel zledovatělý sníh a místy i led, tyto vozovky jsou posypané drtí. Mokré jsou hlavní tahy a dálnice D1, které se solí. Nejsou hlášeny nesjízdné úseky, ale řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností, uvedli krajští silničáři. V kraji je až pětistupňový mráz.

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje zůstávají na silnicích zbytky sněhu. Většinou je ujetý, místy i zledovatělý. Opatrní by měli být řidiči zvláště v okolí Hlinska, Lanškrounu, Svitav, Moravské Třebové, Poličky, Žamberku a v Železných horách. Lokálně se také mohou tvořit na vozovkách námrazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám