Hlavní obsah

Kvůli ženě, která zabíjela ve smíchovském Tesku, navrhuje GIBS obžalovat dva policisty

Praha
Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostní sborů (GIBS) navrhla obžalovat dva policisty, kteří podle ní neplnili své povinnosti při zásahu proti agresivní ženě, jež o dva týdny později zabila zákaznici v obchodním centru na pražském Smíchově. Hlídka útočnici převezla do psychiatrické léčebny, ale lékaři nedostali informaci o útoku.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Místo činu v obchodním domě

Článek

„Ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů bylo vyšetřování ukončeno a spis byl předán na Městské státní zastupitelství v Praze,“ řekla Novinkám mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Státní zastupitelství si podle své mluvčí Štěpánky Zenklové nechá čas, než oznámí svůj další postup v případu.

Policisté byli ze zneužití pravomoci úřední osoby obviněni v říjnu. Podle inspekce nesplnili svou povinnost a nepostupovali v souladu s trestním řádem. Vyšetřování policistů probíhá na svobodě. Policistům hrozí až pětiletý trest a zákaz činnosti.

Podle GIBS pochybili při zásahu proti agresivní ženě v kavárně 5. července. Útočnice ji měla škrtit, ale nijak ji nezranila. Byla převezena do psychiatrické nemocnice v Bohnicích, lékaři ale o útoku informace nedostali. Pacientku psychiatři zanedlouho propustili. Postup léčebny prošetřovala expertní komise, podle níž lékaři nepochybili.

V lednu pražská policie oznámila, že oba policisté zůstanou ve službě. „Provedeným šetřením nebyly zjištěny obligatorní důvody ke zproštění výkonu služby dotčených policistů,” řekla tehdy mluvčí policie Andrea Zoulová.

Zabíjela v obchodě

Útočnice pobodala zákaznici 21. července v Tesku mezi regály poté, co vzala z jednoho z nich nůž. Podle svědků se ženy přetahovaly o kabelku. Policie později uvedla, že si útočnice oběť vyhlédla náhodou. Pachatelka po činu neutíkala a počkala na policii.

Jak informovaly Novinky krátce po zveřejnění případu, útočnice v daný den odešla z bohnické psychiatrické léčebny. To později potvrdil i ředitel léčebny Martin Hollý. Lékaři řekli, že byla žena stabilizovaná a neměli jinou možnost než ji propustit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám