Hlavní obsah

Kvůli ženě, která zabíjela ve smíchovském Tesku, navrhuje GIBS obžalovat dva policisty

– Praha • Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostní sborů (GIBS) navrhla obžalovat dva policisty, kteří podle ní neplnili své povinnosti při zásahu proti agresivní ženě, jež o dva týdny později zabila zákaznici v obchodním centru na pražském Smíchově. Hlídka útočnici převezla do psychiatrické léčebny, ale lékaři nedostali informaci o útoku.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Místo činu v obchodním domě

Článek

„Ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů bylo vyšetřování ukončeno a spis byl předán na Městské státní zastupitelství v Praze,“ řekla Novinkám mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Státní zastupitelství si podle své mluvčí Štěpánky Zenklové nechá čas, než oznámí svůj další postup v případu.

Policisté byli ze zneužití pravomoci úřední osoby obviněni v říjnu. Podle inspekce nesplnili svou povinnost a nepostupovali v souladu s trestním řádem. Vyšetřování policistů probíhá na svobodě. Policistům hrozí až pětiletý trest a zákaz činnosti.

Podle GIBS pochybili při zásahu proti agresivní ženě v kavárně 5. července. Útočnice ji měla škrtit, ale nijak ji nezranila. Byla převezena do psychiatrické nemocnice v Bohnicích, lékaři ale o útoku informace nedostali. Pacientku psychiatři zanedlouho propustili. Postup léčebny prošetřovala expertní komise, podle níž lékaři nepochybili.

V lednu pražská policie oznámila, že oba policisté zůstanou ve službě. „Provedeným šetřením nebyly zjištěny obligatorní důvody ke zproštění výkonu služby dotčených policistů,” řekla tehdy mluvčí policie Andrea Zoulová.

Zabíjela v obchodě

Útočnice pobodala zákaznici 21. července v Tesku mezi regály poté, co vzala z jednoho z nich nůž. Podle svědků se ženy přetahovaly o kabelku. Policie později uvedla, že si útočnice oběť vyhlédla náhodou. Pachatelka po činu neutíkala a počkala na policii.

Jak informovaly Novinky krátce po zveřejnění případu, útočnice v daný den odešla z bohnické psychiatrické léčebny. To později potvrdil i ředitel léčebny Martin Hollý. Lékaři řekli, že byla žena stabilizovaná a neměli jinou možnost než ji propustit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám