Hlavní obsah

Kvůli zakázkám obvinili ministra Fischerovy vlády

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z protikorupční policie podle zjištění Práva v uplynulých dnech obvinili bývalého ministra pro evropské záležitosti Juraje Chmiela. Funkci "pana Evropy" vykonával v nestranické vládě Jana Fischera v letech 2009 až 2010, stíhání ale souvisí s jeho dřívějším působením coby velvyslance v Austrálii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý premiér Jan Fischer s tehdejší ministryní Danielou Kovářovou a ministrem Jurajem Chmielem

Článek

Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej pouze konstatoval, že stíhaný je bývalý český velvyslanec, bližší podrobnosti ale neuvedl.

Právo zjistilo, že Chmiel je obviněn ze dvou trestných činů a měl způsobit škodu ve výši zhruba půl druhého miliónu korun.

Jako velvyslanec v Austrálii se Chmiel v roce 2008 podepsal pod některé smlouvy za statisíce korun, které generální inspekce ministerstva zahraničních věcí následně označila za netransparentní. Úřad tehdy konstatoval, že při zadávání zakázek mohly být porušeny zákony o rozpočtových pravidlech a finanční kontrole.

Ekoturismus a odpady

Sám Chmiel jakékoli pochybení vždy odmítal s tím, že smlouvy byly v pořádku. Ještě za jeho působení ve Fischerově kabinetu se jimi ale začala zabývat policie. Ta po více než dvou letech začala bývalého ministra stíhat.

Podle dřívějších informací médií podepsal Chmiel dva projekty. Prvním z nich byla studie o stavu a rozvoji cestovního ruchu a zejména ekoturismu v oblasti jižního Pacifiku a stála 470 tisíc korun. Druhá se týkala analýzy možného nakládání s odpady a jejich zpracování ve státech Cookovy ostrovy, Samoa a Fidži a stála 495 tisíc korun.

Chmiel v této souvislosti již dříve uvedl, že projekty zahrnovaly jak prezentaci České republiky v oblasti, tak studie o rozvoji a dopadu ekoturistiky.

Chmiela do Fischerova kabinetu nominovala na konci roku 2009 ODS, jejímž byl až do té chvíle členem. Ze strany tehdy vystoupil kvůli podmínce nestranickosti celé vlády a vrátil se do ní v roce 2011. Od července 2010 do loňského prosince pak Chmiel vykonával funkci náměstka ministerstva zemědělství, kde měl na starost společnou zemědělskou a rybářskou politiku Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám