Hlavní obsah

Kvůli vosám si muž na Pardubicku málem zapálil dům za 15 milionů

Novinky, kub
Přelouč

Způsobem připomínajícím snahu o udělení Darwinovy ceny se rozhodl likvidovat vosy rozlezlé v izolaci domu muž na Pardubicku. Nejdřív postříkal aerosolem místa, odkud hmyz vylétal, vosy se ale rojily dál. Jako další postup zvolil žeh plamenem z plynového hořáku. Vzápětí však vzplála tepelná izolace. Na likvidaci požáru muži síly nestačily, museli proto přijet hasiči.

Foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči po likvidaci požáru rozebrali ohořelé konstrukce

Článek

Vosy se usadily v tepelné izolaci rozestavěného domu ve Štěpánově, který je částí Přelouče.

„Muž se rozhodl hmyz zlikvidovat za pomocí aerosolu na likvidaci vos. Do prostoru, odkud vylétaly, nastříkal sprej. Jelikož se vosy rojily stále, rozhodl se je zlikvidovat pomocí propanbutanového hořáku,” informovala o případu mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Vyháněl z kamionu vosu a narazila do něj dodávka. Její řidič zemřel

Krimi

Kontakt plamene s místy postříkanými hořlavým sprejem na likvidaci vos vedl ke vzplanutí izolace. Následný požár se muž snažil likvidovat vodou z hadice, nakonec ale musel přivolat profesionály.

Foto: HZS Pardubického kraje

Požár izolace domu vypukl, když muž likvidoval vosy

Hasiči plameny zlikvidovali, pak rozebrali ohořelé konstrukce a odstranili zbytky hnízda.

„Škoda byla předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši asi 15 milionů,” upřesnila mluvčí.

Přípravky proti hmyzu vyvolávají u tažných ptáků anorexii

Věda a školy

Určení příčiny vzniku požáru na sebe nenechalo dlouho čekat; šlo o nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm, za což byla podle hasičů muži udělena sankce. V jaké výši, hasiči neupřesnili.

Vzhledem k okolnostem požáru by se muž mohl s jistou mírou nadsázky stát uchazečem o tzv. Darwinovu cenu. Ironické ocenění udělované na internetu upozorňuje na incidenty, ve kterých fatálně sehraje roli lidská hloupost či nesoudnost.

Komáří tornádo vyděsilo řidiče v Argentině

Koktejl

Muž z Přelouče se ale naštěstí adeptem stát nemůže, podmínkou udělení ceny je totiž úmrtí dotyčného při incidentu, případně ztráta reprodukční schopnosti.

Cena odkazuje k dílu vědce, po kterém je pojmenovaná. Charles Darwin přišel v polovině 19. století s průlomovou teorií evoluce, která je založená na přírodním výběru. Podle ní mají živočichové s určitými vlastnostmi větší šanci, že přežijí, než jiné organismy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám