Hlavní obsah

Kvůli údajné zpronevěře stovek milionů jsou před soudem bývalé špičky Škody JS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pět bývalých členů představenstva společnosti Škoda JS, včetně bývalého generálního ředitele Miroslava Fialy, stanulo v úterý před Krajským soudem v Plzni pro podezření ze zpronevěry a krácení daně. Podle obžaloby vyvedli z firmy částku v přepočtu zhruba 300 milionů korun, a navíc krátili daň v řádu desítek milionů.

Bývalí manažeři plzeňské Škody u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Na základě ‚fiktivního poradenství‘ mělo dojít v letech 2008 - 2014 k vyvedení téměř 11 milionů eur ze společnosti Škoda JS, a. s., do několika zahraničních obchodních společností, v souvislosti s dodávkami technologického zařízení do čtyř ukrajinských jaderných elektráren v hodnotě přibližně dvě miliardy korun,” uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej poté, co policie předala spis státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby.

Ke krácení daní podle policie došlo, když společnost zanesla prostředky na poradenství do nákladů. Za sledované období policie spočítala škodu na téměř 55 milionů korun.

Exmanažeři jsou podezřelí, že schvalovali proplácení faktur několika offshorovým firmám sídlícím v daňových rájích za údajné poradenství při získávání kontraktů na dodávku jaderných zařízení na Ukrajinu, aniž by za to obdrželi adekvátní protiplnění.

Exmanažeři Škody JS půjdou před soud za údajnou zpronevěru stovek milionů

Krimi

Výdaje z takto proplacených faktur pak podle žalobce nechali zahrnout do účetnictví, čímž snížili základ daně společnosti.

Na základě shromážděných důkazů dospěl státní zástupce k závěru, že obžalovaní exmanažeři si museli být vědomi toho, že činnost offshorových společností je pouze formální a že finanční prostředky jsou vyváděny ze společnosti Škoda JS bez adekvátního protiplnění.

„Dokumenty předávané od těchto offshorových společností neobsahovaly údaje využitelné pro společnost a byly vytvářeny pouze s cílem legalizovat vyvádění finančních prostředků ze Škody JS ve prospěch spřízněných osob a obchodních společností,“ uvedl zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Ve Švýcarsku odsoudili Ukrajince kvůli úplatku ze Škody JS

Krimi

Podle něj výstupy z činnosti těchto společností byly informacemi běžně dostupnými ve veřejných zdrojích nebo se jednalo o desítky let staré technické materiály či ročenky.

„Neobsahovaly nic, co by Škoda JS mohla smysluplně využít ve prospěch uzavíraných kontraktů. Uvedené aktivity sloužily ke krytí činnosti, jejímž skutečným účelem byla distribuce finančních prostředků k osobám, které měly možnost nelegálním způsobem ovlivnit výběrová řízení či přidělování veřejných zakázek,“ doplnil zdroj.

Vyšetřování odstartovala švýcarská prokuratura. Ta v roce 2014 nechala prostřednictvím českých úřadů zajistit dokumenty v plzeňské Škodě JS kvůli podezření, že firma skrytě přes jednu z offshorových společností uplácela vysoce postaveného ukrajinského politika a tehdejšího šéfa tamní státní energetické komise Mykolu Martynenka za získání zakázek.

Zpronevěra stovek milionů: Policie navrhla obžalovat exmanažery Škoda JS

Krimi

Švýcaři zjistili, že Martynenko měl dispoziční právo k účtům ve švýcarské a francouzské bance patřícím panamské společnosti Bradcrest Investment, na které ze Škody JS za údajné poradenství přiteklo celkem 166 milionů korun.

Švýcarský soud loni v červenci uložil Martynenkovi za praní špinavých peněz trest odnětí svobody ve výši 28 měsíců.

Tamní zpravodajský web swissinfo.ch tehdy napsal, že podle rozsudku Martynenko za úplatek zprostředkoval společnosti Škoda JS kontrakty s ukrajinským státním provozovatelem jaderných elektráren, firmou Energoatom.

Škoda JS: Zajištění dokumentů policií souvisí s vyšetřováním trestné činnosti cizince

Krimi

Mluvčí Škody JS Jan Stolár se v úterý odmítl k případu vyjádřit.

Škoda JS sice v trestnímu řízení uplatnila nárok na náhradu škody, nicméně z jejího vyjádření před soudem vyplývá, že služby poradenských společností byly potřebné, využité, realizované a v obvyklých cenách.

„Umožnily realizovat zásadní zakázky v oblasti činnosti škody JS na Ukrajině, zejména v tehdejší době, kdy hrozilo, že se významně zhorší ekonomická situace , když realizace právě těchto zakázek přinesla Škodě JS stabilitu a umožnila její další pozitivní hospodářský rozvoj,“ citoval předseda senátu prohlášení Škody JS . Podle tohoto prohlášení firma uplatnila nárok na náhradu škody vůči všem obviněným jen z procesní opatrnosti, protože škoda je tvrzena obžalobou.

Plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, dodává technologie pro jadernou energetiku. Kromě výroby dílů jaderných elektráren se zabývá také řízením projektů. Firma je od roku 2004 členem ruské strojírenské skupiny OMZ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám