Hlavní obsah

Kvůli realitkám přišly stovky lidí o milióny i byty

Právo, Jindřich Ginter

O milióny korun i o své prodané rodinné domy a byty přišly v Česku už stovky lidí. Nepoctivé realitní kanceláře nebo jimi doporučovaní advokáti zpronevěřili sumy poslané kupujícími do úschovy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nemovitosti byly v katastru zapsány na nové majitele, takže cesta zpět už není. Přitom právě z těchto svých, mnohdy jediných celoživotních úspor, chtěla většina podvedených lidí zaplatit své závazky.

36 miliónů – vězení na sedm a osm let

Takto postiženo nebylo jen pět desítek klientů pražské kanceláře Reality 21, které obral o sedmdesát miliónů bývalý advokát Miloš Vlasák, nedávno propuštěný z vazby. Případů je mnohem více. Například kauza zkrachovalé plzeňské realitky RK Styl, jejíž jednatelky Jana Mikulová a Iveta Kadlecová nebyly dosud policií obviněny, přestože z úschov klientům odčerpaly dvacet miliónů korun.

Z judikatury přitom vyplývá, že soudy označují tyto trestné činy jako „zvlášť závažný zločin zpronevěry“ a obviněné posílají na několik let natvrdo za katr. Tedy pokud jsou vůbec obviněni a souzeni.

Takřka beze zbytku vybrali všechny peníze složené klienty na účet
Nejvyšší soud o případu z Ostravy

Například letos v červnu zamítl Nejvyšší soud dovolání dvou mužů z Ostravy, kteří coby realitní zprostředkovatelé zpronevěřili z úschov přes 36 miliónů korun. Peníze převáděli na účet své firmy.

Nejvyšší soud potvrdil pro jednoho obviněného sedm let a pro druhého osm let a šest měsíců odnětí svobody se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou.

„Záměrně zkreslovali podklady pro vedení účetnictví, obzvláště pak v souvislosti se vznikem a finančním zajištěním společnosti Super Finance. Od září 2008 věděli o finančních problémech projevujících se v neschopnosti řádných výplat úschov. Na tuto situaci obvinění nereagovali, nýbrž naopak – takřka beze zbytku vybrali všechny peníze složené klienty na účet,“ konstatoval mimo jiné soud.

Firmě trvalo rok, než podvod odhalila

U Nejvyššího soudu rovněž letos pohořela bývalá asistentka realitní kanceláře STING v Teplicích, která v letech 2007 až 2008 postupně vysála přes jeden milión korun. Dostala dva roky natvrdo.

Tato asistentka převzala od jiné firmy v hotovosti čtvrt miliónu za zprostředkování prodeje, zástupci společnosti vydala příjmový pokladní doklad prokazující přijetí této částky, avšak transakci nezaúčtovala. Peníze si prostě nechala. Stejně vysokou částku pak vybrala z pokladny, aby zalepila jednu díru, která vznikla na účtu. Druhou mezeru zase lepila vymyšlenými výdaji. Firmě ale trvalo přes rok, než tyto víceméně primitivní zpronevěry jedné ze zaměstnankyň odhalila.

Každopádně v obou těchto případech byla zpronevěra alespoň potrestána odnětím svobody, i když je dost málo pravděpodobné, že pachatelé peníze poškozeným někdy vrátí.

O to více je ale zarážející, že v plzeňském případu RK Styl, kde jde o dvě desítky miliónů odčerpaných z úschov, nesedí jednatelky ve vazbě, a dokonce je policie ani neobvinila.

Stejně tak je s podivem, že bývalého advokáta Vlasáka po necelém roce pustili z vazby, aniž se klienti dočkali alespoň nějaké spravedlnosti. Už ani nepřekvapí, že na jednání insolvenčního soudu, které se konalo 13. srpna, se neobtěžoval dostavit.

Jistotu nedává žádná z možností

Jsou tři možnosti, jak realizovat úschovu peněz od kupujícího: účet realitní kanceláře, účet advokáta nebo notáře a účet k tomuto účelu zřízený v bance.

V realitce se snadno může stát to, co v Teplicích – stačí jedna straka a peníze jsou pryč. Určitou garanci ale právní laik očekává u advokáta nebo notáře.

Peníze uložené v úschovách nejsou ničím zajištěné

„Jenže ani v případě úschovy u notáře nebo právníka zákonodárce neřeší pojištění vkladu, které by dávalo úschově financí jakousi jistotu. Přitom realitka nemá možnost kontrolovat tok financí na účtu advokáta při jejich úschově,“ napsal nám realitní makléř Jindřich Dědek z Prahy v reakci na články Práva o tom, že společnost Reality 21 dala zcela ruce pryč od svých klientů, které obral jí doporučovaný advokát Vlasák.

Jedna z klientek, která přišla o více než tři milióny korun utržené z prodeje svého rodinného domu, se však oprávněně domnívá, že vedení Reality 21, patřící do známé mezinárodní realitní sítě, muselo o tom, že Vlasák sahá na peníze z úschov, vědět.

„Několik měsíců před provalením problému se vedení realitky potýkalo se stížnostmi klientů i makléřů ohledně nespolehlivosti advokáta Vlasáka – zejména kvůli zpožděním plateb. Avšak vždy to uzavřeli tak, že se to vyřídilo do doby, než nám sdělili, že peníze jsou pryč,“ řekla Právu poškozená Dana Krudencová.

O tom, že majitelé Reality 21 měli k Vlasákovi úzký vztah, svědčí i fakt, že mu půjčovali peníze, což je mimo jiné patrné z insolvenčního rejstříku. Neboť i oni teď přihlásili své pohledávky vůči Vlasákovi do insolvenčního rejstříku.

Reklama

Výběr článků

Načítám