Hlavní obsah

Kutal požádal na Slovensku o azyl

BRATISLAVA

Mezinárodně hledaný český občan Vratislav Kutal, o jehož vydání do vlasti měl v pátek jednat bratislavský krajský soud, požádal na Slovensku o azyl. Justice se proto rozhodla, že se bude Kutalovým vydáním zabývat až poté, co úřady určí, zda mu bude na Slovensku přiznán nebo odepřen status uprchlíka. Jednání bylo odročeno na neurčito.

Foto: David Čermák

Deset let funguje Nadační fond Zdeňky Žádníkové. Také letos herečka uspořádá benefiční večer na zámku Dobříš.

Článek

Kutal původně souhlasil se zrychlenou procedurou svého vydání, což ale později písemně odvolal a požádal slovenské úřady o udělení azylu. S novináři se dnes tento šumperský podnikatel odmítl bavit.

Do jednací síně bratislavského Justičního paláce Kutala v poutech přivedla vězeňská stráž. Slyšení trvalo jen asi pět minut a poté senát líčení odročil na neurčito.

"Jde o zjevně neopodstatněnou žádost. V případě osob ze členských zemí Evropské unie, které vstupují do azylové procedury, půjde o zkrácené azylové řízení s maximální délkou jeden měsíc, a to bez možnosti odkladu v případě odvolání," řekl ředitel migračního úřadu Bernard Priecel.

Podle Priecela ale jeho úřad žádosti lidí, kteří jsou ve vydávací vazbě, vyřizuje během několika dnů. Žádný Čech na Slovensku ještě status uprchlíka nikdy nedostal, dodal.

Zadal vraždu novináře

Kutala poslal do vězení loni v březnu pravomocný rozsudek pražského vrchního soudu spolu s Jiřím Večeřem (12 let vězení), Radkem Jaškem (13 let), Pavlem Strakou (12 let) a Milanem Šišmou (13 a půl roku).

Kutal dostal deset let za zadání vraždy novináře, která se neuskutečnila, a za zadání úkolu zorganizovat výbuchy před olomouckým soudem a pod autem v Praze, které měly odvrátit pozornost policie od vyšetřování obchodů s LTO. Ostatní odsouzení se podíleli na vraždě podnikatele s LTO, Čechorakušana Lubomíra Holého.

Odsouzené skupině okolo Kutala se přisuzuje také vražda obchodníka s LTO Marka Lehkého. V nedávném pořadu ČT 1 to přiznal odsouzený Večeř. "Nařídil jsem jeho smrt. Marka nejvíc šokovalo, když se dozvěděl před smrtí, kdo vlastně k tomu dal příkaz," řekl na ČT1 Večeř.

Podvody spočívaly v tom, že někteří podnikatelé nakupovali v zahraničí motorovou naftu, kterou při dovozu do ČR vydávali za LTO. Na rozdíl od nafty se však na oleje nevztahovala spotřební daň. V Česku pak zboží opět "přejmenovali" na naftu a prostřednictvím nastrčených firem ho prodávali ze značným ziskem. Státní pokladně tyto machinace způsobily miliardové škody.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud potvrdil tresty obchodníkům s LTO

Pražský vrchní soud ve čtvrtečním odvolacím řízení případu spjatého s lehkými topnými oleji (LTO) potvrdil tresty 13,5 roku vězení pro Milana Šišmu a 10...

Tisíce odsouzených nenastupují do vězení

Na čtyři a půl tisíce odsouzených se v současné době vyhýbá nástupu do vězení. Je mezi nimi například i obchodník s lehkými topnými oleji Vratislav Kutal,...

Výběr článků

Načítám