Hlavní obsah

Kulínský byl zproštěn obžaloby

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, jbs

Senát Krajského soudu v Hradci Králové v úterý zprostil viny bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského, který tu čelil obžalobě z pohlavního zneužívání sboristek a ohrožování výchovy mládeže.

Článek

Soud rozhodoval o dvou skutcích, jichž se podle obžaloby Kulínský dopustil při soustředění sboru v Peci pod Sněžkou a v Pasekách nad Jizerou v devadesátých letech. V Peci údajně zneužíval nezletilou členku sboru Karolínu Ch. (1978) a vykonal s ní soulož, ve druhém případě měl osahávat v sauně a na pokoji rovněž nezletilou Renátu U. (1985).

Soudci souhlasili s názorem obhájce

Soudci se zcela ztotožnili s názorem Kulínského obhájce Tomáše Sokola. Ten odmítl tvrzení žalobce, že v případě Renáty S., pokud ke skutku vůbec došlo, šlo o pohlavní zneužití ve smyslu zákona, a podařilo se mu také zásadním způsobem zpochybnit věrohodnost výpovědi Karolíny Ch. Klíčovým momentem bylo, že Karolína v průběhu procesu podala dvě verze události.

Svému psychoterapeutovi před časem tvrdila, že ji Kulínský znásilnil, na policii a pak i před soudem však sdělila, že si mu o sex sama řekla. Své tvrzení u lékaře přitom označila za lživé, aniž to byla schopna nějak vysvětlit.

Závěrečná řeč obhájce trvala 45 minut

"Je možné, že po letech řekne, že lhala i o panu Kulínském. Tato žena je nevěrohodná a jiné důkazy chybí. Naopak, slyšeli jsme tu svědky, kteří se v souboru pohybovali a nikdy si nevšimli, že by se tam děly nějaké špatnosti," prohlásil Sokol. Jeho závěrečná řeč trvala téměř 45 minut a jak poznamenal, byla to jen stručná verze písemného vyhotovení.

Poukázat na důkazní nouzi Sokol neměl vůbec zapotřebí v případě údajného zneužívání Renáty U. Předsedkyně senátu Anna Bímová konstatovala, že Renáta zřejmě nelhala, když popisovala, jak ji Kulínský hladil na břiše a hrudi ve vířivé vaně a později pod pyžamem na pokoji.

Státní zástupce se okamžitě odvolal

"Řekla, že obžalovaný hladil vodu a při tom se jí letmo dotýkal, což trvalo asi pět minut. Na pokoji ji několikrát pohladil, a když nereagovala, odešel. Mohla to cítit negativně, ale nešlo o pohlavní zneužití," zdůvodnila osvobozující verdikt Bímová. Poznamenala rovněž, že přípravné řízení bylo vedeno tendenčně.

Státní zástupce Jan Bohutínský se okamžitě odvolal. "S názorem soudu se neztotožňuji, mám výhrady zejména k názoru soudu o nevěrohodnosti poškozené Karolíny. Mám také zato, že soud měl vyslechnout další svědky, které jsem navrhoval," řekl.

Kulínský i jeho matka Blanka neskrývali spokojenost. "Mám radost, ale zažil jsem také dnes jednu z největších urážek svého života, když pan státní zástupce přirovnal Bambini di Praga k vojně," prohlásil Kulínský. "Nikdy jsem o svém synovi nepochybovala," uvedla jeho matka.

"Je to příjemný začátek cesty k úplnému očištění pana Kulínského," komentoval rozsudek advokát Sokol.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobce zmírnil Kulínskému obvinění

Žalobce královéhradeckého státního zastupitelství se rozhodl zmírnit obvinění bývalého šéfa sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Z názoru znalců...

Kulínskému opět hrozí přísnější trest

Sbormistru Bambini di Praga Bohumilu Kulínskému, který je stíhán za pohlavní zneužívání bývalých sboristek, zůstává obviněný z těžké újmy na zdraví. Případ...

Dirigent Kulínský míří k soudu

Krajský soud v Hradci Králové obdržel ve čtvrtek žalobu na sbormistra Bambini di Praha Bohumila Kulínského, který je stíhán za pohlavní zneužívání někdejších...

Výběr článků

Načítám