Hlavní obsah

Křivé výpovědi v Česku často procházejí

Právo, Patrik Biskup, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lži u českých soudů velmi snadno procházejí, shodují se soudci a právníci. Naposledy na to upozornil případ Lucie Doskočilové, proti níž svědčili detektiv obchodního domu a vyšetřující policista. Oba ji označili za pachatelku krádeže. Tou ale ona nebyla, skutečná zlodějka jen policistům nadiktovala její nacionále a oni na to skočili. Ačkoliv svědci nemluvili pravdu, žádný trest jim prakticky nehrozí.

Článek

Až grafologický posudek podpisů, který nechala udělat soudkyně, Doskočilovou očistil. [celá zpráva] Podle právníků měla doslova z pekla štěstí.

"Měla opravdu velké štěstí. V posledních několika letech se totiž setkávám s tím, že je výpověď policistů brána automaticky jako pravdivá a to není dobře. Jejich výpovědi je třeba pečlivě posuzovat jako výpovědi všech ostatních svědků," řekl Právu advokát Josef Lžičař.

Lži se nestíhají

Křivé svědectví u soudu je trestný čin, za který hrozí pachateli až tři roky vězení. V případě, že nepravdivou výpovědí způsobí velkou škodu, je to až deset let. Přesto oběma svědkům, kteří Lucii Doskočilovou označili za zlodějku, zřejmě žádný trest nehrozí.

"Podmínkou trestní odpovědnosti je prokázat úmysl někoho křivě obvinit. V tomto případě mohou svědci namítat, že pachatelka vypadala jako obžalovaná," vysvětlila plzeňská okresní státní zástupkyně Antonie Zelená.

V roce 2006 bylo za křivou výpověď obviněno 169 osob. Podle předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka je to nízké číslo. Z praxe ví, že u soudů se lže mnohem častěji.

Počet obviněných z křivé výpovědi
2006169
2005142
2004138
200390
Zdroj: Policie ČR

"Před orgány činnými v trestním řízení se lže mnohonásobně více. Tato kriminalita se však nestíhá tak, jak by měla. Zákonná úprava, abychom to mohli stíhat, tady je. Teď je otázka, do jaké míry se to využije, jestli je ke stíhání vůle. Další problém je, prokázat u křivé výpovědi úmysl."

Advokát Jiří Teryngel doplnil, že s vymyšlenými výpověďmi se setkává především u civilních sporů. "Až na výjimky se to ale nestíhá," dodal.

Policisté bez trestu

Bez trestu v případu Lucie Doskočilové zůstane i špatná práce zasahujících policistů. Zlodějka u sebe neměla doklad totožnosti, a tak se policisté spokojili s nadiktovanou adresou.

Podle plzeňského policejního ředitele Luboše Berky policisté při ověřování totožnosti pachatelky krádeže ale žádný předpis neporušili. "V té chvíli neměli žádné pochybnosti. Všechno sedělo včetně fotografie. Mezi oběma ženami byla určitá podobnost," řekl Právu Berka.

Advokát Lžičař s tím však nesouhlasí: "Pokud neměla občanský průkaz, měla se identifikace provést jinými prostředky. Vina je na straně policie."

S tím souhlasí i jeho kolega Teryngel. Toho překvapilo, že se na tento známý fígl zlodějíčků nechali policisté nachytat. "Pachatelé se naučí nazpaměť osobní údaje někoho jiného a ty v případě zadržení policistům sdělí. Ti se nenamáhají je hlouběji prověřovat. Je to tedy rozhodně jejich chyba," řekl Právu.

Doskočilová se rozhodla, že žádné odškodnění žádat nebude. Soudů už má dost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám