Hlavní obsah

Kriminalita loni vzrostla, policisté to přičítají hlavně amnestii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kriminalita loni podle policejních statistik vzrostla o sedm procent. Strážci zákona to přisuzují i novoroční amnestii bývalého prezidenta Václava Klause. Celkem policisté evidovali 325 000 trestných činů, jejichž objasněnost dosáhla 43 procent. Pachatelům se podařilo obstavit majetek a finance za 8,5 miliardy, což představuje 40procentní nárůst ve srovnání s předchozím rokem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Publikace Václava Klause Spor o amnestii

Článek

Statistiky loňského roku představil v pondělí náměstek policejního prezidenta Václav Kučera. Počet trestných činů byl podle něj čtvrtý nejnižší za posledních 40 let.

"Amnestie je hlavním kriminogenním faktorem, ale ne jediným," uvedl Kučera. Od začátku loňského roku, kdy byla amnestie vyhlášena, již policie stíhá 40 procent z celkem 6300 propuštěných vězňů.

Největší nárůst policisté zaznamenali u majetkových deliktů, které činí přes 60 procent celkové kriminality. "Největší nárůst zaznamenáváme u vloupání do rodinných domků," upozornil Kučera. Podle něho jde o meziroční nárůst přes 20 procent. "Je to částečně dáno tím, že v poslední době nastal boom rodinných domků. Souvisí to i s jejich nedostatečným zabezpečením," dodal.

Polovinu stíhaných tvořili recidivisté

Vyšší počet deliktů však policisté evidovali i u loupeží, hospodářské trestné činnosti nebo drogových trestných činů. Počet odhalených drogových deliktů narostl o více než čtvrtinu. Podle Kučery je to způsobeno tím, že se policie na tento typ kriminality v poslední době více zaměřila.

Celkem bylo stíháno v loňském roce 117 000 lidí, více než polovinu tvořili recidivisté. Kučera dnes také uvedl, že se stalo o šest méně vražd než loni, kdy jich bylo spácháno 188.

Reklama

Výběr článků

Načítám