Hlavní obsah

Krávy uvízlé v bahně a trusu. Veterináři šetří týrání skotu na Přerovsku

Právo, mhr
Přerov

Podezření na týrání skotu řeší Státní veterinární správa (SVS) na Přerovsku. Přišli na něj její inspektoři při kontrole u chovatele ve Vysoké u Hustopečí nad Bečvou. Zvířata se tu místy bořila až po břicho ve směsi bahna a výkalů. Právo o tom v pátek informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Foto: Státní veterinární správa

Skot přebýval u hospodáře na Přerovsku v žalostných podmínkách.

Článek

Kontrola se podle něj uskutečnila ve středu po oznámení, které správa dostala od policie. Policisté totiž v předchozích dech řešili na místě krávu uvízlou v bahně.

„Kontrola zjistila velmi tristní stav celého hospodářství, především pak katastrofální podmínky chovu skotu. Na hospodářství bylo celkem 22 kusů turů, 26 ovcí a koz, 6 prasat a drůbež. Skot je chován ve výběhu se vstupem do stáje. Ve stáji byly všude velké nánosy trusu a bahna, bez podestýlky, tudíž si zvířata nemohla lehnout na suchý povrch,“ konstatoval Vorlíček.

Býci, jalovice i březí kráva uhynuly hlady, policie obvinila muže ze Zlínska

Krimi

Ve výběhu podle něj inspektoři našli uhynulé tele v bahně. „Kadáver telete byl zajištěn kriminální policií a odvezen na pitvu do Státního veterinárního ústavu v Olomouci,“ poznamenal mluvčí.

Vyhublá zvířata 

Celý povrch výběhu pro skot byl podle něj totálně zdevastován, rozšlapán, takže jakýkoliv pohyb zvířat byl velmi namáhavý a komplikovaný. „Zvířata se bořila místy až po břicho ve směsi bahna a výkalů. Většina chovaných zvířat byla unavená, ve stoje usínala, případně se opírala o stěny stáje, aby si nemusela lehnout,“ podotkl Vorlíček.

Větší část chovaných zvířat se podle něj nacházela v době kontroly ve velmi špatném výživném stavu, byla zakrslá a nahrbená. I v oblastech krku, hýždí a břicha jim pak chyběla srst.

„Chovatel měl k dispozici jako krmivo pro skot v místě hospodářství pouze senáž na pár dní a žádné seno. K dispozici bylo na místě přibližně 100 kg slámy, která se v kotcích pro skot nenacházela vůbec,“ doplnil Vorlíček. Případem se zabývá Policie ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám