Hlavní obsah

Krádež v Terynglově kanceláři provázejí otazníky

Právo, Radka Kovářová
PRAHA
Aktualizováno

Neznámý pachatel vykradl v noci na sobotu advokátní kancelář Jiřího Teryngla v Praze 4. Kromě sbírky historických zbraní se možná ztratily i některé spisy. Právník byl minulý týden propuštěný z vazby, kde strávil měsíc pro obvinění z pokusu o stomiliónový daňový únik. V sobotu pro Právo naznačil, že vloupání mohla být jen zástěrka.

Foto: Petr Horník, Právo

Advokát Jiří Teryngel opouští pankráckou vazební věznici.

Článek

„Přišli jsme na to v půl jedenácté dopoledne, když jsem přišel do práce,“ popsal situaci ještě před příjezdem policie Právu jeden z Terynglových spolupracovníků Richard Němec.

Vila, ve které kancelář sídlí, podle něj měla vylomené vchodové dveře a dveře na terasu.

.: Richard Němec ukazuje vypáčené dveře.foto: Právo/Michaela Říhová

„V podstatě to vypadalo, jako by šli najisto. Není tu žádný velký nepořádek. Viditelné zatím je, že se ztratila sbírka zbraní a jsou otevřené skříně se spisy. V tuto chvíli ještě nedokážeme odhadnout, co se ztratilo,“ pokračoval Němec. Zároveň oznámil, že kancelář nabízí padesátitisícovou odměnu nálezci sbírky zbraní.

Teryngel: možná jsem měl štěnice v kanceláři

„Mám neodbytný pocit, že kromě věcí, o kterých zjistím, že se ztratily, se mohly ztratit věci, o kterých jsem nevěděl a vědět neměl,“ reagoval na událost pro Právo Teryngel.

.: Přehrabané skříňky a šuplíky v kanceláři.foto: Právo/Michaela Říhová

Podle něj je totiž možné, že v jeho kanceláři byly nainstalované štěnice, o kterých nevěděl. „Mohlo jít o vloupání, které bylo v bezpečnostní hantýrce tzv. výjmem,“ vysvětlil Teryngel. Zároveň ale upozornil, že netvrdí, že jej takto sledovala policie nebo tajná služba.

Teryngel také potvrdil slova svého spolupracovníka, že ještě není jasné, jestli se ztratily nějaké spisy. Zároveň ale dodal: „Pokud někdo potřeboval informace, nepotřebuje si odnášet spis. Cena informace není na papíře, na kterém je napsána.“

.: Kriminalisté zajišťují stopy.foto: Právo/Michaela Říhová

Teryngel je stíhán kvůli daňovému podvodu

Teryngel patří mezi známé pražské advokáty. Policie ho však v současné době stíhá v souvislosti s jeho prací pro společnost Letka Team. Podstatou obvinění je obchod s cigaretami, které společnost prodávala.

Podle kriminalistů ale za ně neodvedla daň z přidané hodnoty ve výši více než sto miliónů korun. Teryngel jakoukoliv vinu odmítá.

.: Terynglův spolupracovník Richard Němec při rozhovoru s novináři.foto: Právo/Michaela Říhová

„Kolem naší kanceláře se dějí zajímavé věci a je velká shoda náhod, že krátce po propuštění pana doktora se děje něco takového,“ uvedl Němec.

Případ začala vyšetřovat pražská policie. Její mluvčí Ladislav Bernášek upřesnil, že škoda je zatím vyčíslena na 130 tisíc korun, z toho zmizelo asi 30 tisíc v hotovosti. „Stojíme na začátku a já věřím, že tentokrát případ nepovede tým, který řeší moje stíhání, takže vyšetřování bude objektivní,“ podotkl Teryngel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám