Hlavní obsah

Krádež pamlsků ve stavu nouze: 26 měsíců natvrdo

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Dvaatřicetiletý Václav Šupka z Ústí nad Labem je prvním zlodějem, který byl za drobnou krádež v době nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru odsouzen k nepodmíněnému trestu. Ve vězení podle čtvrtečního rozhodnutí plzeňského okresního soudu stráví 26 měsíců za to, že dvakrát po sobě ukradl pamlsky za pár desítek korun.

Václav Šupka u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Za normálních okolností by Šupka skončil jen u přestupkové komise, jenže v době platnosti mimořádných opatření se i na banální krádeže pohlíží jako na zločin s trestní sazbou od dvou do osmi let. Verdikt je pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný s trestem souhlasili.

Poprvé Šupku načapala při krádeži ostraha v plzeňském Kauflandu 3. dubna. Tehdy si strčil do kapsy dvě koblihy. O tři dny později v obchodě v Dobřanech se zase pokusil projít bez placení s 15 čokoládami pod mikinou.

Úřad rozdal pokuty lidem, kteří popíjeli na zahrádce. Shovívavý nebyl

Krimi

Šupka u soudu přiznal, že o vyhlášeném nouzovém stavu věděl. Hájil se tím, že byl bez peněz a neměl pořádně co jíst. „Jsem bezdomovec, nemohu sehnat práci a došly mi všechny úspory,“ vypovídal muž, který má v rejstříku trestů osm záznamů. Tvrdil, že si chtěl sladkostmi zpestřit jídelníček. „Jedl jsem stále jen suché rohlíky. A pak tu byla ještě další věc. Když žijete na ulici, nemůžete k někomu jen tak přijít s prázdnou, když se potřebujete třeba umýt nebo si vyprat,“ obhajoval Šupka své počínání.

Byl jsem hladový a neměl kde spát. V podstatě jsem jen přežíval
obžalovaný

Podle svých slov měl v plánu po propuštění z výkonu trestu loni v únoru vést spořádaný život. „Rozsvítilo se mi, chtěl jsem se polepšit. Našel jsem si práci u pásu, ale po nějaké době jsem tam musel skončit. Obcházel jsem různé pracovní agentury, ale nikde pro mě neměli místo. Pak přišel koronavir, to už jsem ztratil šanci úplně a zase se to otočilo na špatnou stranu,“ líčil obžalovaný svůj životní osud.

Když mu došly našetřené peníze, spadl na samé dno. „Žebral jsem na ulici a sbíral flašky, abych měl aspoň na suchý roh­lík. Otáčel jsem každou korunu dvakrát. Byl jsem hladový a neměl kde spát. V podstatě jsem jen přežíval,“ snažil se Šupka obměkčit senát.

Polský důchodce byl odsouzen za to, že v obchodě snědl sladkost

Koktejl

I jeho advokát se přimlouval za mírný trest. „Můj klient spolupracoval, zcela se doznal a lituje toho. Byť kradl za nouzového stavu, bylo to z existenčních důvodů. Nejednalo se například o roušky nebo dezinfekci, tedy věci, které by se přímo dotýkaly epidemiologické situace,“ apeloval advokát na soud.

V průběhu líčení vyšlo také najevo, že byl Šupka v minulosti odsouzen za krádež rovněž v nouzovém stavu. Bylo to v Ústeckém kraji v roce 2013, kdy v regionu platila mimořádná opatření kvůli povodním. Tehdy ukradl měděný kabel ze železničního vagonu. Za to ho soud poslal na čtyři roky do vězení.

Podle plzeňského soudce Luboše Patzenhauera obžalovanému přitížilo, že se dopustil krádeže v nouzovém stavu opakovaně v krátkém sledu po sobě. „Na druhou stranu nešlo o žádné nedostatkové zboží anebo že by jeho jednání přímo souvise­lo s vyhlášeným nouzovým stavem,“ řekl soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám