Hlavní obsah

Kompletní bývalé vedení Libereckého kraje stanulo před soudem kvůli odměnám

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

U Okresního soudu v Liberci bylo ve středu zahájeno hlavní líčení v případu sporného vyplácení desetitisícových odměn politikům. Na lavici obžalovaných usedlo devět lidí z minulého sociálnědemokratického vedení Libereckého kraje a dva z vedení krajské společnosti Silnice LK.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s bývalým vedením Libereckého krajeVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Jak je uvedeno v obžalobě, peníze byly vypláceny v rozporu se zákonem o střetu zájmů, podle kterého nemají uvolnění členové krajského zastupitelstva nárok na odměnu za práci v orgánech krajských společností. Za vlády bývalého krajského vedení se ale takové odměny vyplácely v českolipské nemocnici a společnosti Silnice LK.

„Pobírali odměny, přestože to zákon o střetu zájmů výslovně zakazuje,“ vysvětlila státní zástupkyně Daniela Karasová. Dvěma bývalým radním hrozí za přijímání odměn až osmileté tresty. Ti, kteří hlasováním v krajské radě vyplácení umožnili, mohou jít do vězení až na pět let.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Na lavici obžalovaných usedlo celé bývalé vedení Libereckého kraje

Pro odměny hlasoval i exhejtman Eichler

Jedním z těch, který hlasoval pro smlouvu o výplatách odměn, je i bývalý liberecký hejtman Stanislav Eichler, který byl tehdy do vedení kraje zvolen za ČSSD. Obžalobu označil za absurdní. V podobném duchu se vyjádřila i většina zbývajících obžalovaných.

„Hlasoval jsem pro vzorovou smlouvu beze jmen,“ hájil se exhejtman.

Další bývalí členové rady se bránili tím, že je právníci krajského úřadu na možnou kolizi se zákonem ve smlouvách předložených ke schválení neupozornili. Když se začalo o možném střetu hovořit v médiích, politici peníze vrátili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám