Hlavní obsah

Kolář: doprava je největší zločinec

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Policejní prezident Jiří Kolář ve čtvrtek na rozhlasové stanici BBC označil dopravu za největšího zločince. Do prosince loňského roku bylo spácháno 211 vražd. Na silnících zemřelo okolo 1 200 lidí, zdůvodnil svůj závěr Kolář s tím, že novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která platila od ledna loňského roku, se neosvědčila.

Článek

Podle policejního prezidenta se na silnicích v důsledku novely zhroutil sankční systém. Jestliže sankce není bezprostřední přímo na ulici a je odložena do nějakého řízení a není zadržen řidičský průkaz, tak sankce nenastane vůbec, rozmělní se, nebo není účinná, konstatoval Kolář. Zdůraznil, že letos poprvé policie přistoupí k dopravě jako k bezpečnostnímu riziku. Změnit situaci na silnicích má nová zákonná úprava.

Za druhý nejzávažnější úkol policejního sboru v tomto roce Kolář označil destabilizaci zločineckých struktur. Základním nástrojem má být vyhledávání a zajišťování majetku, který vznikl z trestné činnosti. "Daný úkol od roku 2001 plní zvláštní útvar Výnosy na policejním prezídiu. Můj cíl je, abychom účinnost a působnost tohoto útvaru roztáhli do celé republiky. Na kraje a okresy," poznamenal Kolář. Uvedl, že rozložit zločinecké struktury napomůže nové právní prostředí. Ministerstvo spravedlnosti vypracovalo předlohu zákona o správě zajištěného majetku. "To nám dosud scházelo", uzavřel Kolář charakteristiku dvou zásadních úkolů policie pro letošní rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám