Hlavní obsah

Kněze Tvrdoně obžalovaného ze znásilnění soud pustil z vazby

Krajský soud v Hradci Králové pustil z vazby havlíčkobrodského kněze Erika Tvrdoně, který je obžalovaný ze znásilnění a z pohlavního zneužívání několika žen. Kněz se ale musí hlásit probační službě a nesmí odjet z České republiky, uvedla ve středu televize Nova. Tvrdoň byl ve vazbě od předloňského února. Jeho případ má nyní posoudit Vrchní soud v Praze.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Erik Tvrdoň (vpravo) při poradě se svým advokátem před začátkem jednání

Článek

"Krajský soud shledal, že lze daného účelu dosáhnout jinými opatřeními, a rozhodl o propuštění obžalovaného z vazby," řekla televizi mluvčí královéhradeckého krajského soudu Kateřina Podeszwová.

Vrchní soud v Praze by měl určit, zda v případu rozhodne Krajský soud v Hradci Králové, nebo se věc vrátí zpět do Havlíčkova Brodu. Znalecký posudek zdravotního stavu jedné z jeho obětí totiž může zpřísnit trestní kvalifikaci, o níž okresní soud není oprávněn rozhodovat. Tvrdoňovi by pak hrozilo až 12 let vězení.

Podle obžaloby spáchal Tvrdoň devět trestných činů na pěti ženách - dvou dospělých, dvou mladistvých a jedné nezletilé, za což mu hrozilo až deset let vězení. Žaloba kněze viní ze sexuálního nátlaku, vydírání, znásilnění, pohlavního zneužití a ze zneužívání dítěte k výrobě pornografie.

Okresní soud v Havlíčkově Brodě potrestal letos koncem února Tvrdoně pěti lety vězení. Uložil mu také ochranné ústavní léčení a zakázal práci s nezletilými na pět let. Státní zástupkyně považovala trest za příliš mírný a na místě se odvolala. Odvolací soud v Pardubicích rozsudek zrušil a vrátil k doplnění dokazování.

Reklama

Výběr článků

Načítám