Hlavní obsah

Klienti H-Systemu o střechu nad hlavou nepřijdou, u soudu tleskali

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Desítky klientů zkrachovalého H-Systemu se nemusí vystěhovat z bytových domů. Vrchní soud v Praze ve čtvrtek zamítl odvolání konkurzního správce proti rozsudku městského soudu. Ten mu v lednu zakázal nemovitosti rozprodat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Klienti H-Systému u soudu

Článek

Rozsudek senátu Milady Lukáčové přijali účastníci z řad nájemníků bytového družstva Svatopluk potleskem.

„Konečně jsme se dočkali spravedlnosti,“ komentovala rozsudek Hana Kindlová. „Byla jsem přesvědčena, že to dobře dopadne,“ dodala spokojená investorka.

Když jsme do H-Systemu investovali první milión korun, měli jsme předškolní děti. Dnes je jim dvacet.
klientka H-Systemu

Žalovaní bývalí klienti H-Systemu, jejichž nemovitosti chtěl konkurzní správce rozprodat na uspokojení pohledávek, které po projektu zůstaly, investovali do dostavby svých bytových domů celkem 80 miliónů korun. Peníze přitom vynakládali na dostavbu nemovitostí už po krachu původního plánu se souhlasem správce konkurzní podstaty i věřitelského výboru. Podle soudu by rozprodej jejich majetku byl v rozporu s dobrými mravy.

Jak soudkyně dále uvedla, družstvo ani nebylo tím, kdo měl být ve sporu žalován.

„Žalovaný není pasivně legitimován a věci, které jsou předmětem sporu, nedrží,“ uvedla Lukáčová.

Původně měli byty vyklidit

„Když jsme do H-Systemu investovali první milión korun na výstavbu bytu, měli jsme předškolní děti. Dnes je jim dvacet a třiadvacet let,“ řekla Právu lékařka Monika Němcová, které se po letech soudních sporů také viditelně ulevilo.

Výstavbu bytu 3+1 dotáhl původní H-System do stadia holobytu. Voda tekla, kabely byly rozvedené, ale obklady, dlažby nebo zařízení tam nebylo.

„V roce 1998 jsme se dohodli na další investici už s družstvem Svatopluk. Zhruba za 1,7 miliónu jsme dotáhli byt do obyvatelné podoby. Třetí dítě, kterému je dnes jedenáct let, se mi narodilo už tady,“ dodala Němcová.

Byty v Horoměřicích u Prahy obývá 56 rodin. Městský soud v Praze jim předloni nařídil byty vyklidit a předat konkurznímu správci Josefu Monsportovi k rozprodeji. Vrchní soud však rozsudek zrušil a rozsudek městského soudu z letošního ledna již vyzněl obráceně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám