Hlavní obsah

Ke zlatu zabavenému v kauze Nagyová se přihlásil Janouškův přítel. Chce je zpět

Právo, Josef Koukal

K části zlata, které policie zajistila při prohlídkách bankovních sejfů v polovině června, když prováděla zátah v souvislosti s údajnou korupční kauzou kolem bývalé ředitelky kabinetu premiéra Jany Nagyové, se otevřeně přihlásil první z majitelů.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek

Článek

Podnikatel Luboš Pašek, jeden z obchodních partnerů lobbisty Romana Janouška a muž, který figuroval ve firmách Chambon či Kardio Port, napojených na zdravotnické zakázky, požaduje navrácení zlatých cihel a žaluje český stát o náhradu škody způsobené chybným úředním postupem.

„Klient investiční zlato nakoupil z řádně vydělaných a zdaněných peněz od certifikovaného obchodníka. Měl ho naprosto transparentně uloženo v české bance na své jméno,“ řekl Právu Paškův právní zástupce Prokop Beneš.

Kolik ze zajištěného zlata patří jeho klientovi, advokát neupřesnil, řádově jde prý o miliónové hodnoty. „Jde o část zlata, o kterém policie informuje, že ho zabavila,“ podotkl.

Detektivové při zátahu v polovině června zajistili v bankách a kancelářích 150 miliónů korun a desítky kilogramů zlata. Komu aktiva patřila, doposud nikdo oficiálně nekomentoval.

Beneš: Nemohli na něj nic mít

Beneš Paškovým jménem ve čtvrtek podal žalobu proti České republice k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 a stížnost adresoval i ministerstvu spravedlnosti. Žaloba může být projednána až poté, co ministerstvo ve správním řízení Paškově žádosti o vydání věcí půl roku nevyhoví.

Advokát považuje zabavení zlata a dalších osobních věcí svého klienta za nezákonné, stejně jako domovní prohlídky, při nichž policie prohledala Paškův dům v Mělníku a kancelář v pražské Galerii Myšák.

Podle Beneše ale nemohla mít v ruce nic, co by takový postup ospravedlnilo. „Nemohly být nashromážděny operativní poznatky, které by dávaly klienta do souvislosti s osobami a věcmi uvedenými v příkazech k domovním prohlídkám,“ řekl s tím, že soudce, který prohlídky povolil, nemohl mít při rozsahu věcí, o které se policie zajímala, ani dost času, aby žádosti posoudil.

„Jestliže od státního zástupce dostal takový návrh, měl ho kriticky zhodnotit,“ uvedl advokát s poukazem na stanovisko ÚS z roku 2002. Ten tehdy ve výroku ohledně práva na spravedlivý proces vyslovil tezi, že ani ve snaze spravedlivě potrestat pachatele nemohou orgány činné v trestním řízení porušovat předpisy.

K Janouškovi se zády neotočil

Pašek začal s podnikáním už před listopadem 1989, figuroval v řadě obchodních firem. Spolu s podnikatelem Petrem Ullrichem zakládal v roce 2007 společnost Chambon, která později uzavřela s několika zdravotními pojišťovnami smlouvy na proplácení genetických krevních testů.

Média již dříve spekulovala, že firmu vlastněnou přes anonymní akcie ve skutečnosti ovládá Janoušek. Pašek vedl i kladenskou firmu Kardio Port s anonymními vlastníky, která získala zakázku za 1,8 mld. Kč na dodávku zdravotnického materiálu pro IKEM.

„Můj klient se svými vztahy s panem Janouškem netají. V minulosti byl jedním z řádově desítek jeho obchodních partnerů. Jejich spolupráce ale skončila zhruba před dvěma lety,“ podotkl Beneš s tím, že na společenské úrovni však Pašek kontakty s Janouškem neukončil ani později.

„Když začal mít Roman Janoušek problém s dopravní nehodou (při níž 23. března 2012 srazil v opilosti autem ženu a dnes je obžalován z pokusu vraždy, pozn. red.), hodně lidí se k němu otočilo zády, on ne,“ doplnil Beneš.

Pašek podle něj podal první žádost o vydání věcí zajištěných při prohlídkách už 17. června, od té doby ji ještě dvakrát zopakoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám