Hlavní obsah

Když dáš peníze, budou žít, když nedáš, zemřou. Svědek popsal brutální přepadení firmy

– Tábor
Právo, Pavel Orholz

Výhrůžkám smrtí museli čelit zaměstnanci i majitel firmy při přepadení v Horusicích na Táborsku před dvěma roky. V pondělí to řekl u táborského soudu jeden ze svědků, kteří v dílně čelili zuřivému útoku. Pachatelé prý oběti nejdříve mlátili a teprve potom se ptali po penězích. Na následky útoku před dvěma roky zemřeli majitel firmy i jeho švagr.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní u táborského souduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Za vraždu hrozí obžalovaným, 33letému Róbertu Simonovi a o čtyři roky staršímu Ivanu Ivanovskému z Ukrajiny, až výjimečný trest doživotního vězení. Další tři muži z vražedného komanda policistům zatím unikají.

Svědci vypovídali i po dlouhé době od přepadení přes videohovor z jiné místnosti soudu. Většina z nich utrpěla trauma. „Bál jsem se vycházet z domu, měl jsem strach, dodnes nikomu nevěřím. Byl jsem u psychiatrů i u psychologů. Nezapomenu na to do konce života. Po svázání jsem měl poraněné ruce a musel jsem chodit k lékařům. Neměl jsem pevný stisk,“ uvedl k následkům svědek.

Přišlo mi, jako kdyby bylo vše předem zaplacený.
svědek

Před útokem prý ve firmě pracoval asi tři měsíce. Když pětice maskovaných mužů vrazila do dílny, pracoval u strojů s otcem. „Otočil jsem se, dostal jsem ránu a ležel jsem na zemi. Jak jsem ležel, tak do mě čtyři začali kopat, já jim řekl, že budu spolupracovat, ať mě nechají být. Oni na to nereagovali. Teprve když otec řekl, že jsem jeho syn, ať mě nechají, svázali mě a přestali mě bít,“ popisoval útok svědek.

Utrpěli vážná poranění

Zmínil, že měl pocit, jako kdyby útočníci o peníze ani nestáli. Nejdříve začali mlátit zaměstnance i majitele. „Až když majitele, který vešel do dílny, zbili, zeptali se: ,Když dáš peníze, budou žít, když nedáš, zemřou.´ Přišlo mi, že si nešli ani pro peníze, vypadalo to, jako kdyby bylo vše předem zaplacený,“ míní svědek.

Po útoku v dílně podle svědka majitel lupičům všechno slíbil a odešel s nimi do domu pro peníze. „Jeden z mužů nás stále hlídal s pistolí v ruce,“ dodal svědek.

Brutalitu útoku už u soudu dříve potvrdili i soudní znalci z oboru patologie, majitel firmy i jeho švagr utrpěli mnohačetná zranění. Jeden zemřel po dvou dnech v nemocnici na následky poranění mozku a druhý po třech týdnech na tromboembolii, vmetky krve do plic.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Obžalovaní Ivan Ivanovský a Róbert Simon (vpravo) před Krajským soudem v Táboře.

Pětičlenný gang zaútočil na rodinou firmu večer 16. září 2015. Muži byli maskováni lékařskými rouškami, kuklou a jeden z nich, údajně Ivanovskyj, měl v ruce pistoli. Zaútočili velmi rychle na osm zaměstnanců a rodinných příslušníků, které spoutali. Některým z nich dali na hlavy papírové krabice a mlátili je výfukem do hlav i hrudníků. Kopali do nich a nešetřili ranami pěstí. Nakonec si z místa činu odnesli 328 tisíc korun. Loupež prý byla předem pečlivě naplánovaná.

Oba obžalovaní připouštějí, že na místě pro peníze byli, ale odmítají jakoukoliv účast na surovém bití, které vedlo ke smrti dvou mužů. Soud bude pokračovat v úterý.

Reklama

Související témata:

Související články

Znalci potvrdili brutalitu útoku v Horusicích

Soudní lékaři z oboru patologie Zdeněk Šenkýř a František Vorel v pátek při výpovědi před táborským soudem potvrdili, že útok pěti mužů na rodinnou firmu...

Výběr článků

Načítám