Hlavní obsah

Kdosi zmrzačil bronzového sv. Kryštofa u D35, socha šla k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Obří bronzová socha sv. Kryštofa, patrona všech pocestných, poutníků, cestovatelů a řidičů, již nebdí nad těmi, kdo projíždějí po dálničním obchvatu Olomouce. K zemi ji o víkendu poslal zloděj kovů, který z ní odřezal několik částí. Kvůli tomu následně padlo rozhodnutí o jejím okamžitém odstranění.

Foto: Policie ČR

Zloděj odřezal několik částí sochy a poškodil traverzu, která ji upevňovala

Článek

Právo o případu v pondělí informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová. „Dosud neznámý pachatel poškodil v sobotu večer sochu sv. Kryštofa, která stála v blízkosti obchvatu Olomouce u dálnice D35. Nenechavec odstranil plát bronzu z části levého lýtka a další kus z pravé nohy sochy. Poté odřezal i palec pravé nohy a nařízl další dva prsty,“ uvedla mluvčí.

Vandal posprejoval cennou barokní památku v Olomouci

Krimi

Kromě toho je podle ní poškozená rovněž traverza upevňující sochu v betonovém základu, která se tak celá posunula o několik centimetrů směrem k dálnici.

Policisté již v sobotu večer našli v okolí místa odstraněné pláty z nohou, chybí pouze palec pravé nohy sochy.

Foto: Policie ČR

Podle policie bylo z důvodu narušení statiky sochy rozhodnuto o jejím okamžitém odstranění

„Z důvodu narušení statiky sochy bylo rozhodnuto o jejím okamžitém odstranění. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 250 000 korun,“ konstatovala Vaňharová s tím, že policisté případ prověřují jako poškození cizí věci. Pachateli hrozí až rok vězení.

„Neznámí pachatelé odřezali jednu nohu Kryštofa úplně a řez druhé končetiny už nestihli dokončit, značně nestabilní dílo nadživotní velikosti tak muselo být odstraněno,“ řekl ČTK Miroslav Mazal z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Světoznámou soutěsku v Českém Švýcarsku poničil vandal

Krimi

Téměř čtyřmetrová socha sv. Kryštofa s dítětem na rameni byla na pravém valu dálnice ve směru z olomoucké městské části Slavonín na městkou část Holice od října 2005.

Foto: Policie ČR

Zloděj ze sochy sv. Kryštofa odřezal několik bronzových částí.

Její instalace byla tečkou za výstavbou jižního obchvatu Olomouce.

Autorem sochy byl Marius Kotrba, který byl výjimečnou postavou českého sochařství. Jeho tvorba je zastoupena v řadě veřejných a soukromých sbírek v tuzemsku i v zahraničí. Kotrba zemřel v roce 2011 ve věku 51 let.

Reklama

Související články

Vandal poškodil v autobazaru desítky aut

Zatím neznámý pachatel poškodil v pondělí od půlnoci do rána v jednom z olomouckých autobazarů čtyři desítky zaparkovaných vozidel. Škodu, kterou způsobil,...

Výběr článků

Načítám