Hlavní obsah

Kauza vydíraných taxikářů opět před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 1 opět začal v úterý projednávat kauzu Thorges, v níž čtveřice taxikářů čelí obžalobě kvůli vydírání svých kolegů. Obžalovaní trvají na své nevině a odkazují na předešlé výpovědi na policii a před soudem. Popírají, že by kolegům z branže vyhrožovali nebo se je snažili přimět k placení za atraktivní "štafly".

Foto: Pavel Schauer

Zoltán Kanát (vpravo) na stupni vítězů na jedné ze soutěží

Článek

Soudkyně Helena Králová dnes pouze přečetla jejich výpovědi, vyslechla jednoho svědka a poté celý případ odročila na březen.

Konkurenční boj

V rozsudku z roku 2000, který později zrušil odvolací soud, jsou jako vůdčí osobnosti Thorgesu označeni Jaroslav Stuchlík, Jiří Henke a Miroslav Bašta. Měli být iniciátory vzniku spolku vybraných taxikářů, kteří ovládli nejatraktivnější místa v Praze, kam ostatní taxikáři nesměli. Žádali od nich peníze, jako poplatek nebo jim vyhrožovali.

Obžalovaní se brání tím, že závažné incidenty, které jim státní zastupitelství připisuje, se buď nestaly, nebo se jich nezúčastnili. Henke s Baštou navíc uvádějí, že naopak oni sami se stali terčem anonymních výhružek ze strany konkurence.

Proces se táhne již několik let

Thorges byla podle Stuchlíka jeho "firma", která nebyla registrována a sloužila k reklamě. Stuchlík prý žádné společníky ani zaměstnance neměl. Státní zastupitelství původně stíhalo devět mužů. Obvodní soud v roce 2000 čtyři obžaloby zprostil a pět odsoudil, jednoho z nich podmíněně. Odvolací soud však verdikt zrušil kvůli neúplnosti a nepřesnosti. Obvodní soud zatím znovu rozhodl samostatně o jednom z obžalovaných. Za pokus o vydírání mu uložil podmíněný dvouletý trest a na tři roky mu zakázal řídit taxi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám