Hlavní obsah

Kauza Studénka opět u soudu. Další rozsudek se čeká v září

Odvoláním pěti odsouzených manažerů, kteří dostali loni v srpnu tresty za železniční tragédii z roku 2008 ve Studénce na Novojičínsku, se začal v pondělí zabývat Krajský soud v Ostravě. Ještě v tomto týdnu bude jednání odročeno na září, kdy by měl být vyhlášen další, tentokrát snad již pravomocný rozsudek.

Foto: PRÁVO - Aleš Honus

Zleva Oldřich Magnusek a Zdeněk Malý, zatím nepravomocně odsouzeni na 3,5 roku, v pondělí u ostravského soudu.

Článek

V kauze bylo původně obžalováno deset lidí. V prvním kole jednání soud všechny obžaloby zprostil, po dalších odvoláních soudy potvrdily zproštění jen u poloviny z nich. Zbylých pět obžalovaných bylo zatím nepravomocně odsouzeno k mírným trestům.

Tři dostali jen podmínky a pouze Oldřich Magnusek a Zdeněk Malý z firmy Bögl a Krýsl mají jít podle posledního verdiktu novojičínského okresního soudu do vězení, a to na tři a půl roku.

Nepoučitelní. Kamera zachytila dalšího řidiče, jak uvázl na nebezpečném přejezdu ve Studénce

Krimi

Všichni odsouzení se odvolali, takže případem se znovu, celkově už potřetí zabývá odvolací soud. „Dnes necháme přednést zprávu o stavu věci, v úterý budou přednesena odvolání. Pak jednání odročíme, rozhodnutí padne, předpokládám, počátkem září," řekl soudce.

K soudu v neděli překvapivě dorazili také pozůstalí po jedné z obětí. Ani sestra, ani otec zemřelého se k soudním průtahům nechtěli vyjádřit a jednací síň opustili krátce poté, co soudce oznámil, že rozsudek padne až na podzim.

Chodkyni srazil kamion na Prachaticku, žena nepřežila

Krimi

Největší železniční neštěstí v novodobých dějinách ČR se stalo 8. srpna 2008. Do zříceného silničního mostu, na kterém probíhala rekonstrukce, tehdy narazil mezinárodní rychlík Comenius. Osm lidí zemřelo a dalších 80 utrpělo zranění.

Soudy se kauzou zabývají už jedenáct let a shodly se na tom, že příčinou neštěstí byla souhra mnoha drobných pochybení, které vedly až k destrukci.

Reklama

Výběr článků

Načítám