Hlavní obsah

Kauza Pitr vynesla soudci Novákovi kárnou žalobu

Právo, rav
Aktualizováno

Soudce pražského městského soudu Petr Novák čelí od května kárné žalobě kvůli svým aktivitám v kauze odsouzeného podnikatele Tomáše Pitra, jehož případ má od počátku na starosti, a nyní rozhoduje o možné obnově procesu s tímto kontroverzním podnikatelem. Soudce Novák se však ohrazuje proti tvrzením, se kterým přišel server iDnes.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Pitr

Článek

„Mohu potvrdit, že na mě předseda Městského soudu v Praze (Jan Sváček) podal zhruba v květnu kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu, v níž mi navrhuje trest snížení platu o 15 procent po dobu šesti měsíců,“ řekl v úterý Právu sám Novák.

Nejvyšší správní soud kárnou žalobu na Nováka obdržel 26. května, potvrdila Právu jeho mluvčí Martina Lavická.

Důvodem kárné žaloby je podle serveru iDnes Novákova údajná snaha osobně kontaktovat důležitou svědkyni v Pitrově případu, která v minulosti pracovala na finančním úřadu v Praze 3. Právě ona kdysi před soudem měla potvrdit, že Pitr a další podnikatele vymáhali v devadesátých letech po státu pomocí fiktivních faktur vrácení daní. Díky tomu vymohli přes 50 miliónů korun, za což následně Novákův senát Pitra odsoudil. Podnikatel nakonec dostal pravomocně pětiletý trest, který však nenastoupil a uprchl do zahraničí.

Před rokem ho ve spolupráci s českými policisty zadrželi na základě mezinárodního zatykače švýcarští policisté v jednom horském hotelu v Alpách a od té doby je Pitr ve vydávací vazbě. Švýcarský prvoinstanční soud před časem sice rozhodl o přípustnosti jeho vydání do vlasti, ale Pitr se odvolal a nadřízený soud zatím verdikt nevynesl.

Svědkyně měla mluvit pravdu

Pitr v případu daňových deliktů opakovaně žádal o obnovu procesu a Novákův senát i nadřízený Vrchní soud v Praze jeho návrhy vždy zamítl. Novou šanci dal ale podnikateli Nejvyšší soud, který Novákovi a jeho kolegům nařídil o možné obnově znovu rozhodnout.

Senát začal bez Pitrovy přítomnosti o jeho žádosti znovu jednat letos v únoru, ale jen čtyři dny předtím prý Novák navštívil finanční úřad pro Prahu 3, kde klíčová svědkyně kdysi pracovala.

Když ale zjistil, že přestoupila jinam, jednal podle serveru s tamní ředitelkou a další vedoucí pracovnicí o tom, jak by měla svědkyně vypovídat. Podle předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka Novák ředitelku požádal, aby dotyčnou zavolala. Té pak měl vzkázat, aby v případu v jednací síni vypovídala pravdu.

Novák mohl podle kárné žaloby porušit hned několik paragrafů zákona o soudech a soudcích. Konkrétně povinnost zdržet se všeho, co by mohlo narušit důstojnost soudcovské funkce nebo mohlo ohrozit důvěru v nezávislé a spravedlivé rozhodování.

Soudce obvinění odmítá

Soudce Novák však, že by se snažil svědkyni kontaktovat a setkal se s ní pouze před pěti lety v soudní síni. Finanční úřad navštívil kvůli důkazu, který by mohl potvrdit, že svědkyně skutečně mohla navštívit v určitý den firmu Tomáše Pitra.

"Finanční úřad pro Prahu 3 jsem navštívil ve chvíli, kdy jsem v důsledku postupu obhájce odsouzeného Tomáše Pitra krátce před konáním veřejného zasedání v březnu dospěl k závěru, že je nezbytné zde opatřit knihu docházky. Nemaje asistenta, a také s přihlédnutím k tomu, že jsem nevěděl, jaké další případné listiny bych zde mohl získat, považoval jsem za potřebné navštívit Finanční úřad pro Prahu 3 osobně," vysvětlil Novák, který odmítá, že by se dopustil ovlivňování, či instruování svědkyně i to, že by byl vůči Pitrovi podjatý a zdůraznil, že nevidí důvod, proč by nemohlo být řízení v jeho kauze obnoveno, pokud bude podán adekvátní návrh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám