Hlavní obsah

Kauza Lánská obora: Balák věří, že se prokáže jeho nevina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Kladenský soud ve čtvrtek začal projednávat kauzu údajného ovlivnění zakázky v Lánské oboře. Mezi obžalovanými před soudem stanul šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, který podle přednesené obžaloby umožnil dalšímu obžalovanému, manažerovi firmy Energie - stavební a báňská Liborovi Tkadlecovi výhodu při přípravě a zadání veřejné zakázky.

Foto: ČTK, ČTK

Obžalovaný ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák

Článek

Třetí a poslední z obžalovaných je přímo společnost Energie - stavební a báňská.

Balák novinářům řekl, že se ničeho nezákonného nedopustil. „Věřím, že se u soudu prokáže moje nevina,“ uvedl šéf lesní správy.

Zakázka se týkala zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava, a to druhé etapy. Součástí byla i rekultivace. Hodnota zakázky s DPH přesáhla 200 milionů korun.

Dle obžaloby Balák mimo jiné umožnil Tkadlecovi podílet se na přípravě projektové dokumentace pro zakázku a předem se seznámit s místy, kde se práce uskuteční. Balákův právní zástupce to odmítl, Tkadlec byl podle něj na místě, protože na něm společnost Energie prováděla první etapu prací.

Kvůli zakázce v Lánské oboře padly tři obžaloby

Krimi

Tkadlec při výslechu uvedl, že se projektanti obraceli na něj, a ne obráceně. Připustil, že poskytl náměty, ale ne pokyny. V projektu podle něj nebylo nic, co by mohla zajistit unikátně pouze společnost Energie - stavební a báňská.

Právní zástupci obžalovaných ve čtvrtek u soudu zpochybňovali některé důkazy, například oprávněnost pořízení odposlechů, které posloužily jako jedny z důkazů.

„Odposlechy se neprověřovaly konkrétní trestné činy, o kterých bylo podezření, že se měly stát, ale v podstatě preventivně monitorovaly činnost Miloše Baláka a dalších obžalovaných, aby se teprve prostřednictvím odposlechů zjistilo protiprávní jednání, kterého se údajně měli dopustit," dodal Balákův právní zástupce Lukáš Trojan. Vedle toho zástupce tvrdí, že o odposleších rozhodoval soud, kterému to nepřísluší.

Foto: Novinky

Lánská obora

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám